Index Vakbarát Hírportál

Aknára lépett a frakcióvezető a rezsiháborúban

2023. november 9., csütörtök 10:11

Az MVM számlázási gyakorlatát kifogásolva fordult bejelentésével a Gazdasági Versenyhivatalhoz Tóth Bertalan, az MSZP frakcióvezetője, amit a hatóság ízekre szedett a vizsgálata során. Így kiderült, hogy az nem volt megalapozott, a vállalat nem tájékoztatja félre a fogyasztókat a rezsibokszban – tudta meg az Index. A mostani fejleményekre reagált a társaság és a bejelentő politikus is.

Még augusztus végén állt bele az MVM Next Energiakereskedelmi Zrt.-be Tóth Bertalan, az MSZP frakcióvezetője, aki igazságtalannak tartotta a vállalat számlázási gyakorlatát, ezért tisztességtelen kereskedelmi gyakorlat folytatása miatt a Gazdasági Versenyhivatalhoz (GVH) fordult. Az állami cég szeptember elején tételesen cáfolta a szocialista politikus állításait, többek között arra is rávilágítva, hogy félrevezető a napi tőzsdei jegyzésekhez hasonlítani a végfogyasztói árat, de az ügy ezzel nem zárult le. Tóth Bertalan kitartott amellett, hogy az MVM diszkriminatív módon különbséget tesz az átalánydíjas és a diktálás alapján számlázó fogyasztók között. Véleménye szerint az egész évet tekintve átlagfogyasztás alatt maradó családoknak egyes hónapokban a családi kedvezmények ellenére is versenypiaci árat kell fizetni az energiáért, ezért törvényjavaslatot terjesztett be, ám az nem ment át az Országgyűlés gazdasági bizottságán.

Mostanra pedig a GVH vizsgálata is lezárult. Az Index megkeresésére a hatóság arról tájékoztatott, hogy csütörtökön kézbesítette az erről szóló végzést a frakcióvezetőnek, aki az elmúlt hetekben a közösségi médiában, illetve a sajtóban aktívan kommunikált a bejelentés részleteiről. A versenyhivatalnál kiemelték: mindezektől eltekintve az eljárásában kizárólag jogi, illetve szakmai szempontokat érvényesítettek. A GVH azt vizsgálta, hogy a bejelentésben kifogásolt kereskedelmi kommunikáció esetében valószínűsíthető-e, hogy az alkalmas volt-e az MVM által a számlákban alkalmazott „földgáz versenypiaci egységára alapján történő árképzés bruttó értéke” (tehát a versenypiaci viszonyítási ár) a fogyasztók megtévesztésére.

Nem indul versenyfelügyeleti eljárás

Lapunk érdeklődésére a versenyhivatalnál kiemelték: a versenyhivatal vizsgálói részletesen és alaposan megvizsgálták a bejelentést, egyebekben adatokat kértek mind a bejelentőtől, mind a bejelentett vállalkozástól, figyelembe vették a beérkezett adatszolgáltatások információit, a rendelkezésre álló egyéb dokumentumokat, és értékelték a releváns tényeket.

Mindezek alapján az eljárásban a GVH megállapította, hogy a bejelentésben foglaltak és a bejelentés alapján lefolytatott eljárásban beszerzett adatok alapján a versenyfelügyeleti eljárás indításának feltételei nem állnak fenn.

A hatóság álláspontja szerint nem valószínűsíthető, hogy az MVM Next a számlákban a versenypiaci viszonyítási árral kapcsolatban valótlan tájékoztatást adott volna. A GVH vizsgálata szerint ugyanis az MVM Next egyértelmű tájékoztatást ad a fogyasztók részére a számlamagyarázóban, illetve a holnapján elhelyezett tájékoztatásában arról, hogy mit ért a versenypiaci viszonyítási ár alatt, és azt mire tekintettel határozta meg.

A számítást befolyásoló tényezők

A bejelentő által használt számítási módszer kapcsán ‒ ahogy arra az MVM Next honlapján közzétett tájékoztató is utal ‒ a Gazdasági Versenyhivatal az alábbi körülményekre hívta fel a figyelmet:

A Gazdasági Versenyhivatal álláspontja szerint a bejelentő számítási módszertanának helyessége a rendelkezésre álló adatok, információk alapján nem valószínűsíthető, ezért a GVH megállapította, hogy a bejelentő nem tudta kellő bizonyossággal adatokkal, tényekkel alátámasztani, hogy az MVM Next által alkalmazott 1026 Ft/m³ versenypiaci viszonyítási ár valótlan lenne.

Indítható közigazgatási per

Az ügyleti döntésre való alkalmasság szempontjából a versenyhivatal megállapította, hogy bár elméletileg a versenypiacon több szolgáltató is rendelkezik kereskedési jogosultsággal, a rendelkezésre álló adatok, információk alapján kereskedők a bejelentéssel érintett időszakban valószínűsíthetően nem éltek azzal a lehetőségükkel, hogy lakossági fogyasztókkal szerződhetnének le, vagyis a természetes személy lakossági fogyasztók számára ténylegesen nincs lehetőség egyetemes szolgáltatáson kívül versenypiaci szolgáltatást igénybe venni, azaz a természetes személy lakossági fogyasztóknak nincsen módjuk ügyleti döntést hozni arról, hogy mely szolgáltatótól vételezik a földgázt.

Mindezekre tekintettel nem valószínűsíthető, hogy a versenypiaci viszonyítási ár ismerete bármilyen módon alkalmas lehetne arra, hogy a fogyasztó ügyleti döntését ‒ akárcsak a figyelem felkeltésének révén ‒ befolyásolja.

S hogy a fentiek tükrében milyen eszköz maradt Tóth Bertalan kezében? Annyi bizonyos, s erről a hatóság is tájékoztatta lapunkat, hogy a GVH végzése ellen a közlésétől számított nyolc napon belül közigazgatási per indítható.

Cikkünk megjelenését követően megkerestük az MVM-et és Tóth Bertalant, az MSZP frakcióvezetőjét is. Az állami vállalat reakciója a következő volt:

A Gazdasági Versenyhivatal döntése megerősítette, hogy az MVM Energiakereskedelmi Zrt. nem folytat megtévesztő, tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatot. Célunk a jövőben is ügyfeleink folyamatos és pontos tájékoztatása annak érdekében, hogy körültekintően dönthessenek az igénybe vett energiaszolgáltatásokról. Az MVM Csoport mindent megtesz, hogy szakértelmével garantálja Magyarország ellátásbiztonságát, folyamatosan biztosítsa az energiát a családok és a vállalkozások számára.

- válaszolta az Indexnek az MVM.

Mielőtt lapunk érdeklődésére kommentálta volna a fejleményeket Tóth Bertalan, közösségi oldalán jelezte: ezzel az ügy nem zárult le. Az ellenzéki politikus arról írt Facebook-bejegyzésében, hogy a GVH végzését, amely szerint nem tartja valószínűnek, hogy az MVM félrevezető, valótlan tájékoztatást adna a rezsiboxban az ügyfeleknek, szakértőik bevonásával elemzik.

Az Indexnek küldött, hasonló tartalmú válaszában megjegyezte: azt a GVH sem támasztotta alá, hogy az MVM tájékoztatása valós lenne. Az MSZP frakcióvezetője szerint első olvasatra ezért úgy tűnik, hogy a versenyhivatal "inkább védi a fideszes propagandát, mint a versenyt vagy a fogyasztók érdekeit." Tóth Bertalan szerint jó eséllyel találkoznak a bíróságon, mert "a hazugság nem maradhat következmények nélkül."

(Borítókép: Tóth Bertalan 2019. május 15-én. Fotó: Ajpek Orsi / Index)

Rovatok