Index Vakbarát Hírportál

Navracsics Tibor: Hatékonyan és célirányosan hasznosulnak az uniós fejlesztési források

2023. november 25., szombat 06:50

Hatékonyan és célirányosan hasznosulnak az uniós fejlesztési források Magyarországon – jelentette ki Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter pénteken Kiskörén.

Navracsics Tibor a Heves vármegyei településen közel 2 milliárd forintból megvalósult fejlesztéssorozat átadóünnepségén elmondta, hogy a végéhez közeledik a 2014–2020-as uniós pénzügyi időszak elszámolása, lezárulnak az érintett hétéves ciklusban finanszírozott beruházások. Ilyen a kiskörei fejlesztéssorozat is, amely a Terület- és Településfejlesztési Operatív Programban (TOP) valósult meg.

Emlékeztetett, hogy a program célja a kezdetektől a helyi közösségek erősítése volt. Olyan fejlesztések megvalósítása, melyek elképzelése helyben született és melyek az európai adófizetők pénzét a lehető legjobban, leghatékonyabban felhasználva állíthatók az adott településen, térségben élők szolgálatába.

Szavai szerint az az 1400 milliárd forint, amelyet Magyarország 2014–2020 között e célokra költött, kiválóan betöltötte rendeltetését, és a hatékonyság és célirányosság vonatkozásában egyaránt hagyományosan az egyik legjobb az uniós forrásokat felhasználó tagállamok között.

Éppen ezért nehezen érthetők azok az ideológiai kifogások és támadások, melyek az EU-s forrás felhasználását érték és érik. A kétkedők Kiskörén is bármikor láthatják, hogy a település lakóinak életminősége mennyit javult a beruházásoknak köszönhetően

– jegyezte meg.

Navracsics Tibor rámutatott, hogy a kormány a jövőben is ezeket a szempontokat figyelembe véve használja fel az uniós forrásokat. Jelezte, hogy időközben megnyílt a 2021–2027-es uniós pénzügyi ciklus, és a kormány hazai költségvetésből a TOP és TOP Plusz program keretében is kiírt pályázatokat.

Minden egyes operatív programnak az ad értelmet, ha az emberek életét segítő célokat szolgál – közölte.

Mint mondta, éppen ezért az új fejlesztési célok meghatározásánál kiemelt jelentőségű, hogy az eddig az uniós felzárkózáskor hátrányba került települések a jövőben fokozott támogatást kapjanak.

Olyan átfogó fejlesztési programok megvalósítására törekednek, mely lehetővé teszi, hogy ne csak egy-egy település emelkedjen ki szigetszerűen környezetéből, hanem lehetőleg városok térségeikkel, tájegységeikkel együtt tudjanak előbbre lépni az élet minden területén, minden ágazat bevonásával – fejtette ki a tárcavezető.

Szabó Zsolt, a térség fideszes országgyűlési képviselője az eseményen szép születésnapi ajándéknak nevezte a fejlesztések átadását az idén első írásos említésének 700. évfordulóját ünneplő Kiskörén.

A település szerepét és jelentőségét méltatva úgy fogalmazott: az elmúlt időszakban jelentős fejlődésen ment keresztül a város, mert „jó az együttműködés, a csapat, a morál és a munka”.

Megújultak utak, az iskola, az óvoda, a művelődési ház, a strand, a kikötő, emellett közösségi ház és bölcsőde épült – sorolta. Mindez egy közel 8 milliárd forintos „csomag”, amelyből a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program által finanszírozott majdnem 2 milliárd forint a vármegye egyik legjelentősebb tétele – hangsúlyozta.

Magyar Csilla (Fidesz–KDNP) polgármester köszöntőjében kiemelte, hogy Kisköre életében a TOP-fejlesztések volumene rendkívül jelentős tétel, melyet igyekeztek úgy összeállítani, hogy mindenkinek jusson. Úgy vélte, a megvalósítás minden esetben csak az első lépcső, annak lezárásával a fenntartás, a hasznosítás legalább ennyire fontos feladat.

Rovatok