Index Vakbarát Hírportál

Elesett a magyar építőanyag-piac: sok helyen a gyártás is leállt

2023. november 27., hétfő 15:17

5–50 százalék közötti visszaesést könyveltek az egyes építőanyagok piacán 2023 első tíz hónapjában – derül ki a Magyar Építőanyag és Építési Termék Szövetség felméréséből. A MÉASZ reményei szerint az 5 százalék körüli hitelkamatok, az energiahatékonyságot és a lakhatást ösztönző hosszú távú új programelemek hozhatnak tartós fordulatot.

A hazai építőanyag-gyártókat összefogó MÉASZ tagságában 2023 első 10 hónapjában jelentősen csökkent az egyes építőanyag és építési termékek forgalma:

Mindez ahhoz vezetett a legnagyobb visszaesést elszenvedő hazai égetettkerámia tégla- és cserépgyártóknál, hogy szeptember végén és októberben átmeneti kapacitáscsökkentés keretében országosan felfüggesztették a termékek gyártását. Továbbá, az EPS-hőszigetelőanyag-gyártók a jelentősen visszaesett kereslet miatt szintén kénytelenek voltak a kapacitásokat visszafogni; két- vagy egyműszakos gyártással, állásidőre küldéssel, részben pedig elbocsátásokkal, előre hozott karbantartásokkal és hosszabb év végi leállással.

A megrendelésállomány immár tartós visszaesése mögötti lecsökkent beruházási aktivitás – és részbeni bizonytalanság – okai: a finanszírozásszűke az elmúlt évekhez képest költségesebb finanszírozási és szűkösebb támogatási-ösztönzési eszközein keresztül, továbbá a lakossági vásárlóerő csökkenése, a vállalatoknál pedig egyes beruházások halasztása, továbbá egyes állami és önkormányzati beruházások felfüggesztése (vagy törlése). Mindezek mellett a piaci tapasztalatok alapján jelentős tényező azonban a beruházást tervezőknél a további termékárcsökkenésre számító kivárás is – részletezte a szövetség.

Stagnáló, vagy csökkenő árak

A 17-18 százalékos éves inflációs környezet mentén a MÉASZ tagságában működő hazai építőanyaggyártók késztermékárai széttartó módon alakultak: az árak néhány területen stagnáltak, vagy a gyártók jelentősen csökkenteni kényszerültek:

Jelentős akciók vannak az egyes épületgépészeti termékeknél is.

A gyártási költségeket tekintve az ismert és idén nagy szerepet játszó költséginflációs tényezők (szükséges béremelések, fuvarköltség-növekedés, EPR-díj, útdíj növekedése) a gyártási költségeket a legtöbb esetben növelték, a keresletcsökkenés miatt viszont igen kevés mozgástér adódott a tényleges költségnövekedés piaci érvényesítésére.

Mivel a gyártási költségek várhatóan nem fognak csökkenni, további költségcsökkentésekre sem maradt érdemi mozgástér, így az építőanyagok gyártói árai alacsonyabbak várhatóan már nem lesznek.

Ezért a széles körben tapasztalt beruházói kivárással szemben nem érdemes további árcsökkenésekre várva az egyes beruházásokat elhalasztani – különösképp, hogy jelenleg egyelőre kedvezően alakulnak a kivitelezői kapacitások is. Emiatt összességében kedvező lehetőség kínálkozik lakhatási, telephely-fejlesztési- vagy energiamegtakarítási célú munkálatok megvalósítására – mutat rá a MÉASZ.

Az egyes hazai gyártású építőanyagok a kereskedelmi partnereknél legtöbbször azonnalra vagy rövid átfutással elérhetők. (A kapacitás csökkentése egyes területeken nem befolyásolja a szállítási időket, mivel a hazai kereskedelemben és a gyártói telephelyeken is jelentős készletek érhetők el.)

Intő jelek mellett fordulatban reménykednek

A 2024-es kilátásokra vonatkozóan intő jel, hogy az új lakásokra vonatkozó építési engedélyek és egyszerűsített bejelentések számának legutóbbi adatok szerinti 43 százalékos visszaesésével párhuzamosan a szerkezetépítési anyagok gyártóinál jelentkezett a legnagyobb visszaesés, amelynek változatlanul maradása végiggyűrűzhet a többi szegmensen és a teljes építőipari értékláncon.

A MÉASZ elnöksége bízik benne, hogy a csok plusz, valamint az előkészítés alatt lévő lakóépület-korszerűsítési program remélt elindulása együttesen erősítik az építési-beruházási kedvet, egyúttal ezek kedvező fordulatot eredményeznek. A MÉASZ szakmai szempontokat és javaslatokat adott a kormányzat számára a csok plusz finomhangolásához, valamint az előkészítés alatt álló energetikai korszerűsítési programhoz. A tartós fordulathoz fontos továbbá a széles körben igénybe vehető, a jelenlegi forrásoknál alacsonyabb, 5 százalék körüli beruházási hitelkamatok elérhetővé tétele, valamint hosszú távú, országos bérlakásfejlesztési program elindítása is.

Az említett korszerűsítési program közeledtét épp az Index harangozta be, értesüléseinket pedig a kormányzat is megerősítette. Eszerint a program a jövő év első negyedévében várható, a részletszabályok ugyanakkor még nem ismertek.

Rovatok