Index Vakbarát Hírportál

Reuters: Politikai nyomást gyakorol a magyar kormány a jegybankra

2023. november 27., hétfő 17:04

Orbán Viktor kormánya nyomást gyakorol a jegybankra – írja a Reuters, párhuzamot vonva a lengyel jegybank helyzetével.

„Rájár a rúd mostanában Lengyelországban az ottani Matolcsy Györgyre. Adam Glapinski jegybankelnököt azzal vádolják, kamatcsökkentéssel próbálta fellendíteni a gazdaságot, hogy ezzel is választási győzelemhez segítse régi szövetségesét, a Jog és Igazságosság (PiS) pártot” – írta a Reuters, amit az Economix vett észre.

A nemzetközi lap azt is kiemelte, hogy Magyarországon Matolcsy György jegybankelnökre az Orbán-kormány is nyomást gyakorol.

Szerintük azért, hogy „a jövő évi önkormányzati és európai parlamenti választások előtt tovább csökkentse a kamatokat”. A lap emlékeztet, hogy a nyugat-európai országoknál továbbra is jelentősen magasabb regionális infláció tapasztalható a térségben, szerintük a viták középpontjában ez áll.

A Reuters írása szerint Magyarországon ma minden szem arra szegeződik, hogy Matolcsy György, aki Orbán Viktor korábbi szövetségeséből a kormány gazdaságpolitikájának hangos bírálójává vált, hogyan kezeli majd a kormány azon követelését, hogy az EU-ban legmagasabbnak számító jegybanki alapkamatot 11,5 százalékról tovább csökkentsék. 

Az Index – ahogy korábban más témában, így most is – minden véleménynek helyet és teret adott, több cikkben is foglalkoztunk a kérdéssel:

Rovatok