Index Vakbarát Hírportál

Továbbra is az energiaipar a mumus, a forinterősödés azonban jól jött

2023. november 30., csütörtök 08:36

Éves, valamint havi viszonylatban is mérséklődtek az ipari termelői árak októberben. A belföldi, illetve exportértékesítések ármozgásában nagy eltérés mutatkozik.

Átlagosan 6,6 százalékkal voltak alacsonyabbak az ipari termelői árak 2023 októberében az egy évvel korábbihoz képest – derül ki a Központi Statisztikai Hivatal adatközléséből. A belföldi értékesítés árai 0,4 százalékkal emelkedtek, az exportértékesítéséi 9,9 százalékkal csökkentek.

A nagy eltérést elsősorban az okozta, hogy az alapvetően hazai piacra termelő, azon belül nagy súlyt képviselő energiaiparban a belföldi értékesítési árak még meghaladták az egy évvel korábbi szintet, miközben az exportértékesítési árak már jelentősen elmaradtak attól. Az ipari termelői árak alakulásában a forint euróval szembeni, egy év alatt történt erősödése is szerepet játszott. Az előző hónaphoz viszonyítva mind a belföldi értékesítési árak, mind az exportértékesítési árak 0,6 százalékkal mérséklődtek, így az ipari termelői árak is összességében 0,6 százalékkal csökkentek.

Stagnálás az élelmiszereknél

Éves bázison a belföldi értékesítés árai átlagosan 0,4 százalékkal növekedtek, ezen belül a 65 százalékos súlyt képviselő feldolgozóiparban 0,7 százalékkal csökkentek, míg a 30 százalékos súlyú energiaiparban (villamosenergia-, gáz-, gőzellátás, légkondicionálás) 0,4 százalékos volt az emelkedés. Az élelmiszeripar értékesítési árai lényegében nem változtak (+0,1 százalék) 2023 októberében az előző év azonos időszakához képest.

Az ágazatok rendeltetés szerinti csoportjai közül belföldön az energia- és továbbfelhasználásra termelő ágazatokban együttesen 1,5 százalékkal alacsonyabbak voltak, a beruházási javakat gyártókban 3,5 százalék, a fogyasztási cikkeket gyártókban 4,1 százalékkal nőttek az árak.

Az ipari exportértékesítési árak 9,9 százalékkal csökkentek, ezen belül a 90 százalékos súlyt képviselő feldolgozóiparban 4,5, a 9,8 százalékos súlyú energiaiparban 51,3 százalékkal voltak alacsonyabbak az árak.

Az idei első tíz hónapban a belföldi értékesítés árai 31,0, az exportértékesítéséi 0,9 százalékkal emelkedtek, így az ipari termelői árak összességében 10,8 százalékkal voltak magasabbak a 2022. január–októberihez képest.

Rovatok