Index Vakbarát Hírportál

Varga Mihály: Élni fogok a vétójogommal

2023. december 7., csütörtök 10:53

Élni fogok a vétójogommal, ha azt látom, az államadósság vagy a költségvetési hiány veszélyben van – mondta Varga Mihály pénzügyminiszter csütörtökön egy sajtótájékoztatón.

A pénzügyminiszter csütörtökön bejelentette: hétfőtől gyorsabban lehet a Magyar Államkincstárnál értékpapírszámlát nyitni – derült ki a Portfolio tudósításából. Varga Mihály novemberben beszélt először arról, hogy még idén elindul az a program, melynek részeként mindenkinek állampolgári jogon, automatikusan ingyenes kincstári értékpapírszámlája nyílik, amelyre bármikor vásárolhat állampapírt.

A kormányzat szándéka szerint mindenki számára szeretnék biztosítani a lehetőséget a kedvezményes és biztonságos számlanyitásra. Ahogy azzal szerdán egy elemzésünkben külön foglalkoztunk, a lakosság nagy érdeklődést mutat az állampapírok iránt, múlt héten már több mint 10 ezermilliárd forint értékben tartott a lakosság állampapírokat. Varga Mihály szerint 3 fő előnye lesz a kincstári számlának:

Bugár Csaba, a Magyar Államkincstár elnöke kifejtette:

Varga Mihály hozzátette: erre korábbi példa a NAV részéről az szja-bevallások átvállalása vagy az elektronikus ügyintézés egyre több területre való kiterjesztése a közigazgatásban. Ebbe az irányba mutat maga a megújult Webkincstár és MobilKincstár alkalmazás is, az azonnali értékpapírszámla-nyitást pedig egy újabb elemnek szánja a kormány ebben a sorban.

Új feladatot kapott Varga Mihály

Varga Mihályt kérdezték arról is, hogy a miniszterelnök kedden döntött: 2023. december 7-től a Gazdasági Kabinetbe összpontosulnak a legfontosabb gazdasági kérdések. A Gazdasági Kabinet a Növekedési és Versenyképességi Kabinettel összeolvad. A Növekedési és Versenyképességi Kabinetet Nagy Márton, míg a Gazdasági Kabinetet Varga Mihály pénzügyminiszter vezette.

Ez december 7-től megváltozik, csak a Gazdasági Kabinet lesz, amit a gazdaságfejlesztési miniszter vezet.

Viszont új kormányzati döntéshozó fórum alakul a fegyelmezett költségvetési gazdálkodásért: a költségvetési munkacsoportot a pénzügyminiszter vezeti, aminek vétójoga lesz költségvetési kérdésekben. Csütörtökön Varga Mihályt erről külön kérdezték, röviden annyit reagált:

Élni fogok a vétójogommal, ha azt látom, az államadósság vagy a költségvetési hiány veszélyben van.

A változtatások értelmében a költségvetési munkacsoportot a pénzügyminiszter vezeti, tagjai az előterjesztő Varga Mihály mellett

„A Kormányzati Költségvetési Előkészítő Munkacsoport hatásköre valamennyi jogszabály és a Magyar Közlönyben közzétételre kerülő kormányhatározat tervezetére és az azokat magában foglaló előterjesztésekre kiterjed. A Kormányzati Költségvetési Előkészítő Munkacsoport a Kormány döntéseinek költségvetési szempontú előkészítéséért felelős” – olvasható a határozatban.

Amíg a kormány számára fontos és kiemelt cél a fegyelmezett, kiszámítható gazdálkodás, addig legyen bármilyen szerkezet, és miniszterelnök úr számít a munkámra, addig ezt a munkát folytatni fogom - jelentette ki Varga Mihály.

(Borítókép: Varga Mihály 2023. december 1-én. Fotó: Hegedüs Róbert / MTI)

Rovatok