Index Vakbarát Hírportál

Szerdán jöhet a fordulat az uniós pénzek ügyében

2023. december 12., kedd 12:25

Szerdán döntés születhet arról, hogy Magyarország a befagyasztott uniós forrásokból hozzájusson 10 milliárd euróhoz, de előtte egy utolsó elvárást még teljesíteni kell.

Akár már kedden döntés születhet arról, hogy Magyarországnak elérhetővé tegyenek 10 milliárd eurónyi uniós forrást – írtuk hétfői cikkünkben a Politico információira hivatkozva.

A Népszava ezzel szemben megbízható uniós tisztviselőkre hivatkozva arról számolt be, hogy az Európai Bizottság leghamarabb szerdán, írásos eljárásban adhatja áldását mintegy 10 milliárd euró feloldására. Ehhez arra van szükség, hogy a magyar parlament kedden elfogadja a bizottság által elvárt igazságügyi reform utolsó elemét, majd azt ki is hirdesse a Magyar Közlönyben.

A 2021–2027 közötti időszakban járó, körülbelül 22 milliárd eurós kohéziós alaphoz eddig azért nem fért hozzá Magyarország, mert az Európai Bizottság megítélése szerint komoly aggályok vetődtek fel az igazságszolgáltatási rendszer függetlenségével összefüggésben.

Az Országgyűlés kormánypárti többsége már több reformot elfogadott. A lap úgy tudja, az utolsó elvárás annak garantálása, hogy a magyar bírák akadálytalanul fordulhassanak az Európai Unió Bíróságához előzetes döntéshozatali kérelmekkel.

Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter hétfőn, az Országgyűlés Gazdasági Bizottságának ülésén számolt be az uniós tárgyalások állásáról.

Rovatok