Index Vakbarát Hírportál

Elkeserítő adatok jöttek: a magyar infláció több mint a duplája az euróövezethez képest

2023. december 19., kedd 21:31

Csökkent az infláció az euróövezetben és az Európai Unióban novemberben, az Európai Unió statisztikai hivatala, az Eurostat kedden közölt erről végleges adatokat.

Az euróövezetben az éves fogyasztói árindex 2,4 százalék volt novemberben az októberi 2,9 százalék után. Az Európai Unióban a fogyasztói árnövekedés 3,1 százalékra lassult az októberi 3,6 százalékról.

Az euróövezetben 0,6 százalékos, az EU-ban pedig 0,4 százalékos havi árcsökkenést jegyeztek fel novemberben.

Az euróövezetben éves összevetésben az energiaárak csökkentek a legnagyobb mértékben novemberben, 11,5 százalékkal az októberi 11,2 százalékos csökkenés után. A legnagyobb áremelkedés továbbra is az élelmiszerek, alkoholos italok és dohánytermékek körében volt, 6,9 százalék novemberben az októberi 7,4 százalék után.

Az energiaárak nélkül számítva novemberben 4,3 százalék volt az éves infláció az euróövezetben az októberi 4,9 százalékot követően. Az energiaárak, az élelmiszerek és élvezeti cikkek árának leszámításával az éves áremelkedés (maginfláció) 3,6 százalékra mérséklődött novemberben az októberi 4,2 százalékról – összegezte az MTI.

Orbán Viktor álma már teljesült

Magyarországon idén novemberben a fogyasztói árak átlagosan 7,9 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbiakat. Októberhez viszonyítva átlagosan nem változtak az árak, azonban a járműüzemanyagok 3,6 százalékkal olcsóbbak lettek – derült ki a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adataiból. Az elmúlt három hónapban már jelentősen látszik az árcsökkenés:

Ugyanakkor az adatokból jól látható, hogy az infláció csökkenése elsősorban a bázishatásnak köszönhető. Októberhez viszonyítva novemberben átlagosan nem változtak az árak. Fontos azonban kiemelni, a miniszterelnök várakozása már októberben teljesült, és 10 százalék alá kúszott be a hazai inflációs adat.

Rovatok