Index Vakbarát Hírportál

Kína döntött: fontos technológiai eszközök exportját tiltják be

2023. december 21., csütörtök 20:47

Övék a világpiac és nem akarnak segíteni a függetlenedni vágyóknak.

A ritkaföldfémek globális piacát vezető Kína csütörtökön betiltotta egy sor ritkaföldfémekhez köthető technika kivitelét.

A döntés stratégiai válasz arra, hogy az Egyesült Államok és Európa megpróbál függetlenedni a kínai beszállítóktól.

A ritkaföldfémek egy 17 elemből álló külön csoportot alkotnak az elemek között és nem különösebben ritkák, viszont mérgezőek, ezért nehéz és nagyon környezetpusztító a kitermelésük. Ezeket az anyagokat a csúcstechnológiában használják, elektronikai alkatrészekben, elektromotorokban és generátorokban használt különlegesen erős mágnesek előállítására. 

Kína évtizedek alatt építette fel piaci dominanciáját a ritkaföldfémek nemzetközi piacán és eközben természetesen gyártástechnológiai tudásra tettek szert. 2020-ban a világpiac 70 százalékát birtokolták – bizonyos elemek esetében a piac 100 százalékát –, ami  komoly függőséget jelentett a fejlett országok technológiai gyártói és nemzetgazdaságai számára.

A kínai kereskedelmi minisztérium által közzétett dokumentum alapján a korlátozások nem a  ritkaföldfémek  kereskedelmére vonatkoznak, hanem a kitermelésüket, finomításukkal és kezelésükkel kapcsolatos technikára, vagy belőlük létrehozott termékek,

például egyes ötvözetek vagy neodímium mágnesek előállítási technológiájára. 

A ritkaföldfém technológiák kivitelének korlátozása a nyugati országok függetlenedésének akadályozását és lassítását szolgálja. Lényegében lépés az Egyesült Államok és Kína közötti kereskedelmi és technológiai versengésben. Joe Biden tavalyi klímavédelmi törvényében olyan célokat tűzött ki, amelyek szerint szükséges a ritkaföldfém iránti keresletet szövetséges országok termeléséből fedezni. Kína erre válaszul augusztusban korlátozta a chipgyártásban használt gallium, germánium és grafit exportját. Erre válaszul az Egyesült Államok korlátozta bizonyos (hiperszonikus robbanófejekben, mesterséges intelligenciát kiszolgáló adatközpontokban, vagy okostelefonokban felhasználható) chipek Kínába irányuló kivitelét.

Kína nem először használja ki ritkaföldfémek terén fennálló piaci fölényét. 2010-ben már volt rá példa, hogy korlátozták a kivitelt – akkor az Egyesült Államok, az EU és Japán a Kereskedelmi Világszervezeten keresztül érte el a korlátozások enyhítését és nagyjából ekkor merült fel, hogy szükség lenne a függetlenedésre a nyersanyagok terén.

(Bloomberg, Reuters)

Rovatok