Index Vakbarát Hírportál

Napelemesek előnyben, de 2024-ben sem késő még lépni

2023. december 30., szombat 15:09

A magyar gazdaság jövője a zöldenergia – állapította meg összefoglalójában az Energiaügyi Minisztérium. A megújulók további térnyerése nemcsak energiaszuverenitási és ellátásbiztonsági szempontból fontos, hanem a hazai versenyképesség erősítését, a gazdasági növekedés helyreállítását is szolgálja. Számos intézkedés, többféle támogatási lehetőség mozdítja előre a tiszta energiahordozók fokozott hasznosítását 2024-ben Magyarországon.

Az elmúlt időszakban óriási naperőművi kapacitás épült ki hazánkban – közölték az Energiaügyi Minisztériumnál (EM). Az éves napelemes bővülés tavaly múlta felül először az 1 gigawattot. A 2022-es rekordméretű gyarapodást idén több mint másfélszeresen sikerült felülmúlni. A  lassan mögöttünk hagyott évben több naperőművi beépített teljesítmény létesült, mint amennyi 2020-ig összesen.

A már 5600 megawatt közelébe nőtt kapacitáson nagyjából kétharmad–egyharmad arányban osztoznak az ipari és a háztartási létesítmények. A többnyire családok által üzemeltetett kisebb rendszerekből mostanra több mint 250 ezer működik Magyarországon.

Az EM-nél hangsúlyozták: a meglévő kiserőművek és a korábban benyújtott igénybejelentés alapján 2025 végéig megépülők a telepítésüktől számított tíz éven át a kedvezőbb éves szaldó elszámolásban maradhatnak. Az újabb létesítmények a brüsszeli előírások nyomán már automatikusan bruttó elszámolásba kerülnek.

Az elvégzett nagyarányú fejlesztések ugyanakkor lehetővé teszik a tavaly bevezetett átmeneti betáplálási korlátozás feloldását a hálózat 93 százalékán.

Az érdeklődők a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal aloldalán tájékozódhatnak arról, hogy körzetük január elsejétől zárolás alá esik-e vagy sem.

A kormány a Napenergia Plusz Programmal segíti a bruttó elszámolásba kerülő családokat a modern napelemes rendszerek létesítésében, a zöldenergia termelésében és tárolásában.

Van forrás energiatárolásra is

A hazai gazdasági társaságokat egy önálló felhívás ösztönzi energiatárolók létesítésére és legalább tíz éven át tartó üzemeltetésére. A január közepén élesedő kiírásban sikeresen pályázók vissza nem térítendő beruházási támogatást és bevételkompenzációt kaphatnak.

A 62 milliárd forintos keretösszeg kiosztásával 2026 tavaszára hússzorosára nőhet a jelenleg mindössze 20 megawattnyi ipari energiatárolói kapacitás.

A bővülést a pályázati támogatással kombinálható díjkedvezmények is élénkíthetik. Az üzemeltetők 2026-ig mentesülnek a rendszerhasználati díj átviteli díj részének megfizetése alól, ami kilowattóránként közel 10 forintos megtakarítást jelent. A csatlakozási díjai is megfeleződnek azoknak az ipari beruházóknak, akik új tárolójuk csatlakozási igényét a november végén indult második közzétételi eljárásban jelzik.

A nap süt, a szél fúj

A kormány a zöldenergia fokozott hasznosítása érdekében nagymértékben enyhítette a szélkerekek létesítésének jogszabályi feltételrendszerét. A jövő évtől az előírt védőtávolság az európai gyakorlatnak megfelelően 700 méterre csökken, megszűnik a pályáztatási követelmény. A továbbiakban nem kell alkalmazni a szélerőművekre kiadható hatósági engedélyek számára és az engedélyezhető összes teljesítményre vonatkozó korlátozásokat sem. A rendelkezések erős garanciákat rögzítenek a települési, környezet-, termőföld- és tájképvédelmi szempontok érvényesítéséhez is.

A felülvizsgálat alatt álló Nemzeti Energia- és Klímaterv a jelenleg 330 megawattos szélerőművi kapacitás megháromszorozásával számol 2030-ra.

Magyarország hosszú évek óta Európa első öt országa közé tartozik a geotermikus energia fűtési célú felhasználásában.

A kedvező hazai adottságoknak köszönhetően a földhő éves szinten akár 1–1,5 milliárd köbméter gázfelhasználás kiváltására is alkalmas lehet. Az Energiaügyi Minisztérium geotermiastratégiát készít, amelyben a további hasznosítási lehetőségek feltérképezése mellett konkrét támogatási elképzeléseket is nevesít majd.

Versenyképességi kérdés a zöldenergia

A zöldenergia a magyar gazdaság jövője. A korszerű, tiszta technológiák alkalmazása erősíti Magyarország versenyképességét és energiaszuverenitását. A környezetkímélő módon megtermelt energia helyi felhasználása hozzájárul a klímacélok eléréséhez, tehermentesíti az áramhálózatot.

A megújuló részarány növelésével, a fosszilis termelés visszaszorulásával szén-dioxid-kvóták szabadulhatnak fel, amelyek értékesítése növelheti a költségvetés bevételeit.

A kormány azon dolgozik, hogy Magyarország a lakásokban és az ipartelepeken egyaránt élen járjon a zöldenergia termelésében és tárolásában. Az EM-nél folyamatosan keresik a karbonmentes, modern megoldások széles körű meghonosításának újabb lehetőségeit.

(Borítókép: Az MVM Hungarowind Kft. 10 MW kapacitású pécsi fotovoltaikus napelemes erőműve 2018. április 18-án. Fotó: Sóki Tamás / MTI)

Rovatok