Index Vakbarát Hírportál

Ingyenpénzről maradhat le, aki nem lép elég gyorsan

2024. január 2., kedd 13:49

Aki 150-180 ezer forint ingyenpénzt akar a számlájára, annak érdemes sietnie és kihasználni a még meglévő lehetőségeket – hívta fel a figyelmet Gergely Péter, a BiztosDöntés.hu pénzügyi szakértője. Januártól ugyanis már 11 millió forintot igényelhetünk babaváróként, ám mivel a kamatelszámolás változott, szűkült a terméket akciós feltételekkel kínáló bankok köre.

Január elsejétől 10-ről 11 millió forintra emelkedett a babaváró igényelhető maximális összege, ám a feltételek több ponton változtak – hívta fel a figyelmet Gergely Péter, a BiztosDöntés.hu pénzügyi szakértője. 

Az idei évben még viszonylag puha szabály az, hogy a támogatássá alakítható hitelt csak azok a házaspárok igényelhetik, ahol a feleség életkora nem haladja meg a 30 évet.

Az idén még azok a párok is igényelhetik a Babavárót, ahol az édesanya kora 30 és 40 év között van és igazolni tudják, hogy az első gyermek már úton van.

A változtatás pedig az, hogy jövő évtől már támogatásvesztő szabály lesz a 30 éves életkor

Nagyot esett a kamat

A másik változtatás a babaváró kamatát érinti. Abban nincs új, hogy a babaváró kamata a mindenkori 5 éves államkötvény-aukciókon az utolsó 3 hónapban kialakult átlagkamathoz kötött, ám januártól a kamat ennek az összegnek csak 110 százaléka. Mindez a decemberi 7,19 százalékos ÁKK-átlaghozammal számolva azt jelenti, hogy

a Babaváró kamata az új feltételek szerint 8,909 százalék lett, szemben a régi feltételek mellett elérhető 10,347 százalékkal. 

Miután a babaváró feltételei szerint már az első gyermek megszületésekor kamatmentessé válik a hitel, ezért a kamatcsökkentés a családokat kevésbé érinti, hiszen az eddigi tapasztalatok szerint a vállalt gyermekek közül az első 90 százalékos biztonsággal megszületik.

Az új szabályok így elsősorban az állami kamattámogatást érintik, hiszen így számottevően csökken az új babavárók utáni kiadás

– hívta fel a figyelmet Gergely Péter. A kiadások csökkentését biztosítja az is, hogy az új szabályok szerint a hitelszerződés kamatát a folyósítást követő első és második évben is az aktuális – várhatóan a mostaninál alacsonyabb  piaci állampapírszintekhez igazítják majd – korábban csak 5 évente volt kamatforduló.

Kevesebb lesz az akció, érdemes sietni

A kamatcsökkentés ugyanakkor indirekt módon mégis érinti a babavárót felvevő ügyfeleket is – figyelmeztetett a BiztosDöntés.hu pénzügyi szakértője. Rámutatott, hogy a kamatmarzs szűkülésével a bankoknak kevesebb késztetésük (és pénzük) lesz arra, hogy akciókkal tegyék kedvezőbbé a babaváró-igénylést ügyfeleik számára.

Egyes bankok akciói már az elmúlt év őszén véget értek, más bankok a december 31-ig érvényes jóváírási akcióikat nem újították meg (eddig), a többieknél pedig általában tavaszig vannak meghirdetve az akciós feltételek

– jelezte a pénzügyi szakember. Épp ezért Gergely Péter szerint azoknak a fiatal családoknak, ahol tervben van a gyermekvállalás, érdemes már az év elején megigényelni a babavárót, hogy zsebre tegyék a kedvezményeket. 

Ez már csak azért is javallott a szakértő szerint, mert a feltételek szerint a babaváró a folyósítását követő 90. naptól 100 százalékban beszámítható önerőként a szintén januártól változó, 3 százalékos kamatozású csok plusz hitel igénylésbe, de akár piaci lakáshitel-igényléskor is. A januártól 8,5-ről 7,3 százalékra csökkenő THM-plafon és a piaci kamatszintek csökkenésének köszönhetően idén tavaszra szinte biztosan 6 százalékos, vagy az alatti kamaton lehet majd a babavárót (és esetleg a csok hitelt) piaci lakáshitellel kiegészíteni – világított rá Gergely Péter. 

Akciók sora érhető még el

A szakértő arra is hozott példát, hogy milyen kedvezmények érhetők el a piacon a BiztosDöntés.hu adatai szerint: 

(Borítókép: Paul Zinken / picture alliance / Getty Images)

Rovatok