Index Vakbarát Hírportál

Itt vannak a 6 százalék alatti lakáshitelkamatok

2024. január 2., kedd 14:00

Bárki kaphat már 7 százalék alatti kamatot, aki hitelképes, a bankok által támasztott egyedi feltételek teljesítésével pedig akár 6 százalék alatti kamat is elérhető – jelezték a Bankmonitor szakértői. Az elemzők szerint erre szükség is van, hogy a lakáshitelezés újra felpöröghessen Magyarországon.

Szakértők szerint ahhoz, hogy 2024-ben ismét felpöröghessen a lakáshitelezés Magyarországon arra van szükség, hogy 6 százalék alatti kamattal lehessen lakáshitelhez jutni.

A Bankmonitor szakértői szerint ez mostanra reális közelségbe került, hiszen gyakorlatilag bárki kaphat már 7 százalék alatti kamatot, aki hitelképes, a bankok által támasztott egyedi feltételek teljesítésével pedig akár 6 százalék alatti kamat is elérhető.

Gyakori például, hogy a kedvezményt meghatározott minimális hitelösszeghez (15-30 millió Ft) kötik, valamint a banknál vezetett számlára havonta 0,5-1 millió Ft-nak kell jóváírásként érkeznie

– világítottak rá a Bankmonitor szakértői. Előfordulhat, hogy a jobb kondícióért cserébe a bank otthon– vagy balesetbiztosítás megkötését várja el, de az is kedvezményt érhet, ha a lakáshitel mellé babaváró hitelt igényel a család, tették hozzá.

Egyedi feltételeknek kell megfelelni a jó hitelért

Az egyedi kedvezmények rendkívüli módon megnehezítik a banki ajánlatok összehasonlítását, amiben komoly segítséget jelenthetnek a pénzügyi szakértők, aki jól ismerik a bankok hitelbírálati gyakorlatát. A Bankmonitor ezért összeszedte a piacon fellelhető megannyi ajánlatot, és táblázatban ábrázolta azokat:

Az idei év teljesítményét megduplázhatja a lakáshitelpiac, a családok újra 1000 milliárd forint felett vehetnek fel lakáscéljaik megvalósítására kölcsönt 2024-ben – jelezte december végi elemzésében Gergely Péter. A Biztosdöntés.hu pénzügyi szakértője szerint már a jövő év első negyedévében 6 százalék körül alakulhatnak a piaci kamatszintek, felfűtve a hitelfelvételi kedvet.

Rovatok