Index Vakbarát Hírportál

A forint megnyerhette az első komoly csatáját

2024. január 5., péntek 08:37

A legfrissebb adatok szerint tavaly novemberben az ipari termelői árak átlagosan 6,6 százalékkal voltak alacsonyabbak az egy évvel korábbihoz képest. A belföldi értékesítés árai 1,9, az exportértékesítéséi 8,9 százalékkal csökkentek. Az ipari termelői árak alakulásában a forint euróval szembeni, egy év alatt történt erősödése is szerepet játszott. Az előző hónaphoz viszonyítva a belföldi értékesítési árak 0,7, az exportértékesítési árak 0,9 százalékkal mérséklődtek, így az ipari termelői árak is összességében 0,8 százalékkal csökkentek – összegezte pénteken a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

2023 novemberében a 2022-es novemberi adatokhoz képest a belföldi értékesítés árai átlagosan 1,9 százalékkal alacsonyabbak voltak, ezen belül a 65 százalékos súlyt képviselő feldolgozóiparban 2,6, a 30 százalékos súlyú energiaiparban (villamosenergia-, gáz-, gőzellátás, légkondicionálás) 1,6 százalékos volt a csökkenés.

Az élelmiszeripar értékesítési árai 2,3 százalékkal mérséklődtek.

Az ágazatok rendeltetés szerinti csoportjai közül belföldön az energia- és továbbfelhasználásra termelő ágazatokban együttesen 3,8 százalékkal alacsonyabbak voltak, a beruházási javakat gyártókban 3,1, a fogyasztási cikkeket gyártókban 2,1 százalékkal nőttek az árak.

Az ipari exportértékesítési árak 8,9 százalékkal csökkentek, ezen belül a 90 százalékos súlyt képviselő feldolgozóiparban 3,8, a 9,8 százalékos súlyú energiaiparban 46,2 százalékkal voltak alacsonyabbak az árak.

Tavaly január és november között a 2022-es hasonló időszakhoz képest a belföldi értékesítés árai 28 százalékkal nőttek, az exportértékesítéséi nem változtak, így az ipari termelői árak 9,2 százalékkal voltak magasabbak.

Rovatok