Index Vakbarát Hírportál

Bekeményít ez a hivatal, akár honlapokat is letilthatnak

2024. január 8., hétfő 16:28

Az idei évvel bővülnek a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) feladatkörei és jogkörei, és ennek értelmében a hivatal akár arról is dönthet, hogy elérhetetlenné tesz bizonyos jogsértő honlapokat. A GVH kommunikációs vezetője, Horváth Bálint kifejtette, hogy milyen változások várhatóak a következő hónapokban.

A GVH még az év első napján számolt be egy közleményben arról, hogy idén bővülnek a jogkörei.

A szervezet szerint január és március közt több változtatás lép életbe hazai, valamint uniós szinten:

A GVH-t érintő változtatásokat az intézmény kommunikációs vezetője, Horváth Bálint összegezte az InfoRádiónak adott nyilatkozatában. Mint mondta, a friss jogkörök jelentős része az online tevékenységekhez kötődik: a DSA-rendelet értelmében a GVH célzott ellenőrzéseket végezhet a digitális térben, a márciusi változások fényében pedig a jogsértő honlapok lekapcsolásáról is dönthetnek.

Ha eljárása során a a GVH azt látja, hogy egy internetes felületen olyan tiltott kereskedelmi gyakorlatot folytatnak, amely különösen kártékony, azonnal intézkedhet a honlap elérhetetlenségéről

– fogalmazott a szóvivő.

A manórúd és a Booking.com a háttérben

Az interjúban szóba került, hogy 2023-ban a GVH-nak több alkalommal is eljárást kellett indítania a „manórúdként” is emlegetett dohánytermék, az Elf Bar miatt, amelynek forgalmazása Magyarországon tilos.

Horváth Bálint szerint ezt elsősorban internetes felületeken próbálták árusítani idehaza, és a GVH-nak más kormányszervek segítségét kérve kellett ezt megakadályoznia. Márciustól az lesz a különbség, hogy ők maguk, azonnali hatállyal letilthatják az ilyen weblapokat. 

Utalt arra is, hogy a fentieken kívül a Booking.com ügye miatt is több új feladatot kaphat a GVH. Mint mondta, a szervezet ősszel lefolytatta vizsgálatát az online szállásfoglalási piacon, és „a tapasztalatok alapján a GVH szakértői több fontos beavatkozási pontot is javasoltak a jogalkotóknak a szállásfoglalók és szállásadók védelme érdekében”.

Azt láttuk, hogy kiszolgáltatott, egyenlőtlen helyzet jött létre a magyar szállásadók és a nagy online platformok között, amelyek közül kiemelkedik a piacvezető cég, amely gyakorlatilag erőfölényben van – a holland tulajdonú Booking.com-ról van szó. Egy új javaslat készült, ezt a javaslatot tárgyalni fogja az Országgyűlés, ezek alapján bővülnek a GVH jogkörei, hogy [a jövőben] ne fordulhasson elő [ehhez hasonló] kiszolgáltatott helyzet

– magyarázta a GVH kommunikációs vezetője az InfoRádió adásában. 

Rovatok