Index Vakbarát Hírportál

Ellepték a magyar utakat a zöld rendszámos autók

2024. január 9., kedd 16:52

Az elmúlt két évben, 2022 elejéhez képest megduplázódott a zöld rendszámos járművek száma Magyarországon – derült ki az Energiaügyi Minisztérium összesítéséből.

Tavaly 22 651 gépkocsit helyeztek forgalomba Magyarországon világoszöld hatósági jelzéssel – közölte az Energiaügyi Minisztérium (EM). A szaktárcánál megállapították: 2023 így újabb szempontból bizonyult rekordévnek, a kevesebb mint 21 ezer darabos 2022-es bővülési csúcsot adta át a múltnak.

Egyre több a tisztán elektromos

A zöld rendszámmal munkába állt járművek több mint 60 százaléka tisztán elektromos hajtású volt tavaly. Az EM-nél kiemelték, hogy december végén összesen már több mint 86 ezer klímabarát jármű közlekedett a magyar utakon. A teljes hazai állományból:

Területi bontásban megállapítható, hogy a zöld rendszámra jogosult járművek száma a fővárosban túllépte a 34 ezret, vidéken pedig az 52 ezret. A múlt év végére először haladta meg a Budapesten kívül forgalomba helyezett zöld rendszámos gépjárművek aránya a 60 százalékot.

Zöldenergia mindenek felett

A minisztériumi közleményben hangsúlyozták: a magyar gazdaság jövője a zöldenergia. Márpedig a kormány a környezetterhelés mérséklésében, a klímavállalások teljesítésében meghatározó szerepet szán a közlekedés zöldítésének. Az elektromos járművek levegőszennyezés nélkül használhatók, csendesebbek a belső égésű motorral hajtottaknál, üzemeltetőiknek működési-karbantartási költségeket takaríthatnak meg.

Egyúttal emlékeztettek, hogy a hazai gazdasági társaságok egy február elején induló pályázaton igényelhetnek vissza nem térítendő állami hozzájárulást tisztán elektromos személygépkocsi, kisteherautó vagy kisbusz megvásárlásához. A cégek a 30 milliárd forintos keretösszegből az akkumulátor kapacitásának függvényében 2,8–4 millió forint támogatást nyerhetnek el egy jármű beszerzéséhez.

Rovatok