Index Vakbarát Hírportál

Ötszáz forint alatti üzemanyagárat ígér a DK

2024. január 15., hétfő 14:45

Ha a Demokratikus Koalíció kerül kormányra, csökkentik az üzemanyagárat – közölte hétfőn a párt alelnöke. Az azonban nem derült ki a nyilatkozatból, ezt hogyan tudnák elérni.

Ahogy arról már az Indexen is beszámoltunk, ugyan – a fogyasztói érdekeket figyelembe véve – csak két ütemben, de január 15-én reggel végül teljes egészében megemelkedett az üzemanyagok jövedéki adója. Az emelésre a Pénzügyminisztérium adott utasítást, brüsszeli előírásokhoz igazodva, még tavaly júliusban. Ez azt jelenti, hogy összesen 41 forinttal kerül többe egy liter benzin és egy liter dízel, mint tavaly év végén.

Varju László, a DK alelnöke online sajtótájékoztatóján reflektált erre a hírre. Arról beszélt, hogy idén már kétszer emelkedett az üzemanyagok jövedéki adója, ezért 41 forinttal drágult a benzin és a gázolaj.

Az ellenzéki politikus hangsúlyozta, hogy Romániában hetven, míg Szlovéniában és Horvátországban ötven-hatvan forinttal olcsóbb egy liter benzin, mint Magyarországon.

„A benzin lassan luxussá válik hazánkban, az áremelés pedig minden termék és szolgáltatás árába beépül, ami tovább gerjeszti az inflációt” – fogalmazott a parlamenti képviselő, aki azt már nem részletezte, hogyan tudnák csökkenteni az üzemanyagok árát.

Rovatok