Index Vakbarát Hírportál

Évi 40 ezer forintjába kerülhet egy átlagos családnak az üzemanyagokat sújtó jövedéki adó

2024. január 16., kedd 09:11

Egyre jobban felháborodnak a gépjárművezetők az egyre dráguló üzemanyagárakon, melyek tavalyhoz képest jóval drágábbak, de még pár héttel ezelőtthöz képest is mélyebben kell a zsebünkbe nyúlni.

Az RTL Híradójának riportja szerint a dráguló benzinárakat egyre nehezebben tolerálják a magyar autósok, és igyekeznek azzal spórolni, hogy csak a legszükségesebb esetekben ülnek a volán mögé. 

Hétfőn 21 forinttal drágult a benzin és a gázolaj literára, két hete pedig 20 forinttal, és szerdától is további drágulás várható, amikor a bruttó nagykereskedelmi árat újabb 3 forinttal emelik itthon. Erről az Index is írt

A magyar autósoknak hétfőtől átlagosan 1000 forinttal kell többet fizetnie a benzinkutakon, mint egy nappal korábban. 578 forintot kérnek a benzin és 606-ot a gázolaj literjéért. A töltőállomások többsége a Molhoz igazította az áremelés ütemét. 

Egy liter benzin ára már 153 forint jövedéki adót és 129 forint áfát tartalmaz, 41 forinttal több adót, mint tavaly év végén – írja az RTL. 

A benzinnél három-négy, a gázolaj esetében öt-hat tagországot is megelőz a nettó jövedéki adó mértéke. Annyi addicionális indirekt adó, mint ami Magyarországon az üzemanyag-kereskedelmet érinti, nem igazán található egyetlen európai uniós tagországban sem. Nem szabad elfelejteni, hogy a kiskereskedelmi különadó is gyakorlatilag további három százalékot jelent a nettó kiskerárakra

– mondta Grád Ottó, a Magyar Ásványolaj Szövetség főtitkára.

A GKI szerint a kutakon hagyott pénz 60 százaléka az államkasszában landol, és átlagosan 40 000 forinttal kerül többe a benzin és a dízel éves szinten egy átlagos autósnak, ha minden hónapban kétszer tankol, és még nem tudni, hol a vége a drágulásnak.

Az újabb emeléssel a régióban egyedül Szlovákiában maradt drágább a benzin, mint Magyarországon, míg Romániában literenként 70, Szlovéniában és a horvátoknál pedig 50-50 forinttal olcsóbb.

Rovatok