Index Vakbarát Hírportál

Összeáll a Microsoft és a Vodafone, brutális újítások jönnek

2024. január 16., kedd 16:59

A Vodafone és a Microsoft kedden jelentős, 10 évre szóló stratégiai partnerséget jelentett be. Az együttműködés célja, hogy a Microsoft generatív AI- és felhőtechnológiáinak felhasználásával a két cég átalakítsa a digitális szolgáltatásokat több mint 300 millió vállalkozás, közszférabeli szervezet és fogyasztó számára Európa- és Afrika-szerte.

A Vodafone a következő évtizedben 1,5 milliárd dolláros befektetést tervez a Microsofttal közösen fejlesztett felhő- és AI-szolgáltatásokba, amelyek a Vodafone csatlakozási szolgáltatásait is igénybe veszik majd. A megállapodás fontos eleme a Vodafone IoT-kapcsolati platformjának 2024 áprilisára önálló üzletággá történő fejlesztése, ami várhatóan a piacnövelő hatással bír majd. 

Luka Mucic, a Vodafone pénzügyi igazgatója jelezte:

A Microsoft vezető szerepe a mesterséges intelligencia területén – amelyet az Open AI-jal való partnerség támaszt alá – átalakítja a távközlési vállalat ügyfélszolgálatait

Hozzátette, hogy a Microsoft AI-alapú TOBi chatbotja következetesebb és intelligensebb válaszokat ad majd a kérdésekre.

Judson Althoff, a Microsoft kereskedelmi igazgatója szerint a Vodafone erőssége az IoT és a pénzügyi szolgáltatások terén stratégiai fontosságú. A Microsoft „digitális ikreket" alkalmaz a gyártási környezetek modellezésére, hogy a folyamatfejlesztéseket a felhőben lehessen tesztelni.

Új AI-megoldások érkeznek 

„A Vodafone IoT stackje lehetővé teszi számunkra, hogy bemenjünk ezekbe a környezetekbe, modellezzük a környezetet, nagy méretű adattárolókat hozzunk létre, és mesterséges intelligenciával segítsük az ügyfeleket fenntarthatósági céljaik elérésében" – jegyezte meg Althoff.

Nagy örömünkre szolgál, hogy a Vodafone-nal közösen a legújabb felhő- és AI-technológiát fogjuk alkalmazni, hogy javítsuk emberek és vállalkozások százmillióinak ügyfélélményét Afrikában és Európában, új termékeket és szolgáltatásokat hozunk létre, és felgyorsítjuk a vállalat felhőre való átállását

– mondta Satya Nadella, a Microsoft elnök-vezérigazgatója. A Vodafone M-PESA mobilpénzplatformja, amely Kenyában, Tanzániában, Dél-Afrikában és más afrikai országokban működik, ugyanazokat a célokat tűzte ki maga elé, mint a Microsoft a régióban, például a digitális írástudás fejlesztését – világított rá a Reuters hírügynökség.

Rovatok