Index Vakbarát Hírportál

Hat cipő, egy kastély vagy a Puskás Akadémia kerete: ön mit venne a lottóötösből?

2024. január 20., szombat 06:20 | aznap frissítve

Szombaton este minden idők második legnagyobb nyereményét viheti el valaki az ötös lottón, ugyanis 5,1 milliárd forint a tét. Ebből a szerencsés nyertes vehet három pár cipőt vagy egy luxusvillát, netán a Puskás Akadémia teljes játékoskeretét is kivásárolhatja. Mire elég 5,1 milliárd forint? Adunk néhány ötletet, ha esetleg ön vinné el a főnyereményt.

Tavaly július óta nem volt telitalálat az ötös lottón, így a Szerencsejáték Zrt. – amelynek elnök-vezérigazgatója, Mager Andrea exkluzív interjút adott az Indexnek – ezen a héten 5,1 milliárd forintot fizet annak a szerencsésnek, aki eltalálja azt az öt számot 1 és 90 között, amelyet a szombat esti sorsoláson kihúznak.

Ez minden idők második legnagyobb lottónyereménye, az eddigi rekordösszeg 6,431 milliárd forint volt, ez 2020 13. játékhetében talált gazdára.

Az első lottósorsolás 1957. március 7-én volt Magyarországon, az első öttalálatos öt héttel később jött (véletlen lenne?!), akkor az 855 ezer forintot ért.

A mostani halmozódás 24 hete tart, eddig 590 játékos volt egy nyerőszámra a telitalálattól. A nyeremény halmozódására 52 hét áll rendelkezésre, ezután a főnyeremény nem növekszik tovább. Ha az utolsó sorsoláson sincs telitalálatos szelvény, akkor a főnyereményt a részvételi szabályzat alapján a többi nyertes között osztják fel, de erre a játék 67 éves története során még egyszer sem volt példa.

Ráadásul 2024. január 1-től egy novemberben elfogadott törvényjavaslat értelmében a számsorsjátékok szja-mentességet élveznek (eddig 15 százalék volt az adóteher, amit a Szerencsejáték Zrt. fizetett meg), így jelentősen emelkedett a nyeremények összege. Azért emelkedik csak a számsorsjátékok nyereménye, mert a lottójátékok a játékszenvedély szempontjából alacsony kockázatúak.

Három pár cipő, luxusvilla, José Mourinho két évre: mire elég 5,1 milliárd forint manapság? 

Ha esetleg ön lenne a szerencsés nyertes, aki hazaviheti az 5,1 milliárd forintot, összegyűjtöttünk néhány dolgot, amit megvehet belőle. A skála széles, a sportcipőtől a luxusvillán át a festményekig sok mindenre elég lehet. Megmutatjuk, hogy ötmilliárd forintot valójában percek alatt el lehet tapsolni, ha nem vigyáz az ember.

Kezdjük a legolcsóbbal, hat cipővel. Michael Jordant senkinek sem kell bemutatni, minden idők egyik (ha nem a) legjobb kosárlabdázójának relikviái már eddig is rekordáron keltek el, például ez a meze, amiért több mint 400 millió forintot fizettek. Ennél azonban jóval nagyobb összegért vihetik el a cipőit, melyet a Chicago Bullsszal megnyert NBA-nagydöntőkön viselt. Minden győztes nagydöntő után az általa viselt cipő egyik felét aláírva odaadta Tim Hallam PR-igazgatónak, akitől egy amerikai gyűjtő vásárolta meg a 6 lábbelit, amit most árverésre bocsátanak. A hírek szerint 3,5 milliárd forintnak megfelelő dollárért kelhetnek el a cipők. Mindennapi viselésre azért nem ajánljuk őket, ráadásul Jordan 47-es méretet visel, így a cipők tárolására is egy kisebb vitrinre lesz szüksége az új tulajdonosnak.

A Ferencvároson kívül az összes NB I-es labdarúgócsapat játékoskeretét meg lehet vásárolni ötmilliárd forintból, a bajnoki címvédő után a Fehérvár és a Puskás Akadémia a legdrágább a maga 4 milliárdot érő keretével. Fontos hozzátenni, hogy ez csak a futballisták játékjogának megszerzésére vonatkozik, a Transfermarkt becslései alapján. A klubok értéke ennél jóval magasabb, Felcsúton például 155 millió forintból építettek teakonyhát – a játékoskeret megvásárlása mellé még ez is odaférne a lottónyereményből.

Maradjunk a futballnál, mégiscsak a nemzet sportja: a lottóötösből két évre lehetne finanszírozni José Mourinhót, a világ egyik legsikeresebb edzőjét. A portugál sztártréner éppen klubot keres, mivel a napokban rúgták ki az AS Romától. Bár a Special One-hoz az 5 milliárd forint kicsit kevésnek tűnik (Rómában évente 2,6 milliárd forintnak megfelelő összeget keresett), egy szenzációs teakonyhával talán meggyőzhető lenne.

Bár tavaly szeptemberben lekerült az eladó ingatlanok listájáról, Galambos Lajos mocsai kastélya 5 milliárd forintos piaci értékre volt taksálva. A zenésszel, mondjuk, most nehéz lenne bizniszelni, hiszen éppen börtönbüntetését tölti a baracskai büntetés-végrehajtási intézetben.

Aki mindenképpen kastélyra vágyik, annak szerencséje van, hiszen az acsai palota éppen eladósorban van az ingatlan.com oldalán, és éppen 5 milliárd forint a vételára. A 3133 négyzetméter alapterületű kastély egy 60 ezer négyzetméteres birtokon fekszik, 13 hálószoba, 2 fogadóterem és 7 fürdőszoba várja leendő tulajdonosát – aki aztán nem akármilyen környezetben élhet tovább. Például Felvidékről telepített fák árnyékában hűsölhet nyáron, versenylovakat tarthat az istállóban, és akár versenyt is rendezhet számukra a lófuttatón, andaloghat a horgásztó körül, de helikopterrel is hazaugorhat, ugyanis leszállópálya is van a birtokon. Ráadásul a területe alatt termálvíz található, így a gyógyfürdőért sem kell messzire mennie egy kis fejlesztés után.

Ha műalkotásokba fektetné lottónyereményét, van egy ötmilliárdos tippünk: vegye meg a Magyar Nemzeti Bank festménygyűjteményét! Ahogy azt megírtuk, a jegybank ingatlanos leányvállalata ugyanis 2020 óta közel 1300 műalkotást vásárolt, amelyek összértéke 5 milliárd forint.

Ha ön az autók és a sebesség szerelmese, akkor meglepheti magát a világ harmadik legdrágább új autójával, egy Bugatti Centodiecivel, amelynek ára potom 4 millió dollár, átszámítva 5 milliárd forint. A Centodieci modellt a Bugatti autógyár 110 éves évfordulójára tervezték, és mindössze tíz darab készült belőle. A világ legdrágább autójához két lottóötös kellene, a Rolls-Royce Boat Tail ára 10 milliárd forint.

Az üzemanyag átlagára jelenleg 581 forint körül mozog, a lottóötösből 8,6 millió liter benzint lehetne vásárolni, ami 8 literes átlagfogyasztással 113 millió kilométer megtételére lenne elegendő. Ez több, mint a Föld–Mars távolság (kb. 80 millió km), a bolygónkat százszor körbe lehetne autózni belőle, mivel ennek távolsága hozzávetőlegesen 112 ezer kilométer. Érdekességképpen egy adat: Magyarország 2022-es éves üzemanyag-fogyasztása 1,5 milliárd liter volt.

A Forbes minden évben elkészíti (megbecsüli) a leggazdagabb magyarok listáját. A legutóbbi, 2023-as lajstrom szerint a mostani lottóötös 5,1 milliárd forintja nem lenne elég a bekerüléshez, ahhoz legalább 14,5 milliárd kell. Ha valaki az összes számsorsjátékot megnyerné egyszerre, azzal is csak alig több mint 10 milliárd forintot kasszírozna. Csak...

Az orosz–ukrán háborút alapul véve, egy nap háborúzás 300-350 millió dollárba kerül, ami átszámítva 100-125 milliárd forint. Természetesen ez több összetevő függvénye, így a harckocsik és egyéb eszközök vesztesége, az ellátmány (lőszerek, hadtáp, egészségügyi ellátás) pedig a haderő méretétől függ, a kalkuláció egy százezer fős hadseregre vetítve jön ki ennyire. Tehát a lottóötösből még egy napnyi háborúzást sem lehetne finanszírozni, legfeljebb 1-2 órát belőle.

Az ember képzeletének csak önmaga és a pénztárcája szabhat határt, utóbbi nem lehet akadály, ha elviszi a lottóötöst.

Rovatok