Index Vakbarát Hírportál

Pont ezt nem akarták látni az autósok

2024. január 22., hétfő 11:00

Szerdától a 95-ös benzinért átlagosan 585, míg a gázolajért 619 forintot kell fizetni literenként.

Szerdától ismét emelkednek az üzemanyagárak. A benzin esetében a nagykereskedelmi ár bruttó 4, míg a gázolajért bruttó 5 forinttal fizetnek többet a kutak a hét közepén. Így a holtankoljak.hu szerint az átlagárak a hét közepén az alábbiak szerint alakulnak a kutakon:

Életbe lépett a jövedékiadó-emelés második üteme múlt hét hétfőn, így január 15-től 21 forinttal emelkedtek az üzemanyagárak. Ugyanakkor korábban arról is beszámoltunk, hogy a Magyar Ásványolaj Szövetség (MÁSZ) közzétette a tagvállalatainak tavalyi összesített üzemanyag-forgalmát, amiből kiderül, hogy az előző évben összességében csökkent a megvásárolt üzemanyag mennyisége.  

„Az azt megelőző évvel, tehát 2022-vel való összehasonlításakor azonban több egyedi tényezőt is figyelembe kell venni” – mondta az Indexnek a Nemzetgazdasági Minisztérium vezető közgazdásza. A részletes kérdéseinkre válaszul Suppan Gergely leszögezte, hogy 2022. december 6-ig, azaz szinte az év egészében érvényben volt a kedvezményes, 480 forintos üzemanyagár – ezt az adatot értelmezésekor szerinte mindenképpen fontos figyelembe venni.

Rovatok