Index Vakbarát Hírportál

20 milliárd forintért épülhet meg az oszakai világkiállítás magyar pavilonja

2024. január 23., kedd 11:04

Az eredetileg becsült ár több mint kétszereséért, nettó 19,89 milliárd forintért készülhet el a 2025-ös oszakai világkiállítás magyar pavilonja.

Az oszakai világkiállításra az utóbbi hónapokban kezdett el igazán készülni a kormány. 

A Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető miniszter, Rogán Antal november végén nevezte ki azt a miniszteri biztost, Kristó Ákost, aki végül az előkészületeket felügyelheti (korábban, még 2022-ben Tatár Szabolcsot nevezték ki ugyanerre a feladatra, de ő valamiért lemondott). 

Tavaly ősszel jelent meg az első közbeszerzési kiírás is arról, hogy mennyibe kerülhet a magyar pavilon felállítása.

Akkor a megbízás nettó árát még csak 9,3 milliárd forintra becsülték. 

Ajánlattételre három szereplőt kértek fel a közbeszerzésben: a Bayer Contsruct Zrt.-t, a Conferctor Mérnök Irodát és a Market Építő Zrt.-t. 

Az Átlátszó.hu szúrta ki, hogy nemrég megjelent a hivatalos közbeszerzési értesítő arról, hogy melyik cég nyerte a közbeszerzést:

A BEFUTÓ a BAYER CONSTRUCT LETT A MAGA 19,89 MILLIÁRDOS AJÁNLATÁVAL.

A másik két cég ennél is drágábban vállalta volna a pavilon megépítését: a Market Építő Zrt. 20,95 milliárdért, míg a CONFECTOR 22,88 milliárdért vállalta volna a feladatot. Azt nem tudni, hogy az előzetes becslés és az ajánlatok közt miért van ekkora eltérés. 

Ilyen lesz a pavilon 

Az viszont kiderült az ekr.gov.hu-ra feltöltött dokumentumokból, hogy a pavilont nettó 1749 négyzetméteren hozzák létre, és összesen 5 szintes lesz egy pincével és egy félemelettel együtt. 

A tervezett bruttó szintterület 2235, a kiállítótér 577, a kereskedelmi terület pedig 113 négyzetmétert tesz ki. Az egész projekt (a világkiállítás utáni helyreállítással és egyéb teendőkkel együtt) 2026 áprilisában zárulhat le. 

A tendert elnyerő Bayer Construct számos állami beruházást elnyert már, a közelmúltban leginkább a zuglói gigaberuházás miatt jelent meg a nevük a hírekben.

A Bayer cégcsoport tulajdonosa egy székelyföldi magyar üzletember, Balázs Attila: az ő érdekeltségei állnak például egy közel 80 milliárd forintos Hungaroring-beruházás vagy a Gyergyóremetére épített reptér mögött is (a település és Budapest közt 2024-ben állítólag már napi rendszerességgel fognak közlekedni repülők).

(Borítókép: Costfoto / Future Publishing / Getty Images Hungary)

Rovatok