Index Vakbarát Hírportál

Pofon, ami elől elhajolnának a magyar cégek

2024. január 26., péntek 15:04

Világszerte egyre kiszámíthatatlanabbá válnak a transzferárazási feltételek a globális adóreformok és az infláció miatt – derül ki az EY több mint 40 országban, köztük Magyarországon, 1000 nagyvállalati vezető körében készült felméréséből. A hazai cégeknek az amerikai–magyar adóegyezmény megszűnésével és számos hazai jogszabályváltozás hatásával is számolniuk kell.

Leginkább a kettős adóztatástól tart a megkérdezettek döntő többsége (84 százaléka) a nemzetközi adózásban bevezetett reformok következtében. Az infláció a szakemberek 71 százaléka, a magasabb kamatok pedig a kutatásban résztvevők több mint fele (51 százaléka) szerint hosszú távon befolyásolja majd a kapcsolt ügyletek árazást.

A szemünk előtt zajlik a nemzetközi adórendszer reformja, ami a hazai vállalatok életében is drasztikus változásokat hoz. Az amerikai–magyar adóegyezmény megszűnése és a globális minimumadó bevezetése mellett is számos új feladat hárul a cégekre, hiszen módosult többek között a társasági adó, és változtak a számviteli szabályok is

– mutatott rá Módos András, az EY adópartnere.

A transzferárazás az Achilles-sarok  

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) évek óta kiemelt hangsúlyt fektet a transzferárazás ellenőrzésére. Ez várhatóan idén sem változik, hiszen új adatszolgáltatási kötelezettség terheli a nyilvántartás készítésére kötelezett vállalatcsoportokat. A vonatkozó jogszabály ráadásul kiköti azt is, hogy információt kell szolgáltatniuk a kapcsolt tranzakcióikról a társaságiadó-bevallásukban.

Az EY szakértője kiemelte: a transzferárazás területén a tényeknek, az adatoknak és a megfelelő dokumentálásnak kulcsfontosságú szerepe van. A hatékony digitális megoldások hatalmas segítséget tudnak nyújtani abban, hogy az érintett cégek megfeleljenek a követelményeknek.

Rovatok