Index Vakbarát Hírportál

Terítette lapjait a biztosítási piac forradalmára

2024. január 30., kedd 14:23

Digitális biztosításközvetítő rendszer indítását jelentette be a Hungarikum Alkusz, amely várakozásai szerint az online biztosításkötés új dimenzióját hozza el a magyar lakosság és a biztosítási tanácsadók részére. Keszthelyi Erik elnök-vezérigazgató célja meglehetősen ambiciózus: egymillió online szerződés megkötése három év alatt.

Sűrű hónap a január Keszthelyi Erik életében: előbb 15-én bejelentette a Magyar Biztosítási Tanácsadók Szövetsége megalapítását, most pedig két hétre rá, 30-án elindította a Hungarikum Biztosítási Alkusz Zrt. digitális biztosításközvetítő rendszerét, a biztositasipiac.hu-t. Az Index kérdésére a társaság elnök-vezérigazgatója elmondta: három év alatt elérne oda az online lábbal, és általa a hibrid működési modellel, hogy éves szinten 7 milliárd forintos díjbevételt érjen el – csak digitálisan. Viszonyításképp a Hungarikum Alkusz tavaly 22 milliárd forint felett zárt a hagyományos biztosításközvetítés eszközeivel.

Hogy mi az idevezető út? Keszthelyi Erik három év alatt egymillió online biztosításközvetítést célzott meg, a volumen meghatározó részének támaszai lehetnek a lakásbiztosítások, illetve a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítás (kgfb). A vezérigazgató hangsúlyozta: a digitális rendszer nem elveszi az alkuszok munkáját, hanem kiegészíti azt, erre szükség is van, hiszen míg 20 éve 35 ezren űzték ezt a szakmát, addig ma már csak 12 ezren, az átlagéletkoruk pedig 57 év. Eközben ráadásul a GDP-arányos díjbevétel 3,6-ról 2,15 százalékra esett. A 70 százalék körüli lakásbiztosítási arány a legkevésbé aggasztó, az élet- és nyugdíjbiztosítások terén viszont bőven van még tennivaló. 

Évekig dolgoztak a bevezetésen

A keddi, Várkert Bazárban tartott eseményen – amelyet Vinnai Balázs, az IVSZ Digitális Vállalkozások Szövetségének elnöke nyitott meg – elhangzott, hogy a Hungarikum Biztosítási Alkusz Zrt., Magyarország piacvezető alkuszcége forradalmi változást hoz a hazai biztosítási piacon. Kiemelték, hogy az elmúlt négy évben a vállalat több mint 200 főből álló, elkötelezett szakértői csapata dolgozott az online biztosításközvetítői piac legnagyobb fejlesztési projektjén annak érdekében, hogy valódi szemléletváltozást hozzon a magyar lakosság biztosítási szolgáltatásokhoz való viszonyában.

Egy ekkora volumenű fejlesztési projektnél kiemelten fontos az is, hogy az alkuszcég rendelkezzen megbízható banki partnerrel, ezt a partnerséget az MBH Bankkal kialakított kiváló szakmai együttműködés testesíti meg.

Magyarország első, hibrid modellt alkalmazó digitális biztosításközvetítő rendszere, a biztosításipiac.hu megérkezését Keszthelyi Erik szerint az alkuszcég ügyfelei érdeklődéssel várták, hiszen a minőségi kiszolgálásra és a legjobb ajánlatok elérhetőségére az alkuszcég a garancia. Az új platform indulása kapcsán a vállalat elnök-vezérigazgatója elmondta: a Hungarikum Alkusz szolgáltatása magasabb szintre emeli a biztosítások online megkötését és kezelését, reagálva ezzel az aktuális ügyfélelvárásokra, illetve támogatva az egész biztosítási szektor további digitalizációját.

Gyors és egyszerű?

Előrebocsátotta, hogy az ügyfelek a biztosításipiac.hu-n gyorsan, egyszerűen és kényelmesen köthetnek kötelező felelősségbiztosítást, CASCO-t, utasbiztosítást, lakásbiztosítást, illetve Minősített Fogyasztóbarát Otthonbiztosítást is. A platform azonban ezeknél az alapszolgáltatásoknál sokkal több lehetőséget kínál, mivel a Hungarikum Alkusz egyik kiemelt küldetésének tartja, hogy a biztosítási alkuszok fő értékajánlatát, vagyis az ügyfelek érdekeinek képviseletét az új felületen keresztül is erősítse.

A biztosításipiac.hu ennek jegyében az ügyfél számára az adott élethelyzetben leginkább megfelelő biztosítás megtalálását helyezi a középpontba. Ezt támogatja a biztosítás kiválasztását és megkötését segítő, könnyen átlátható és használható felület, illetve az automatikus versenyeztetés, ami a hazai és nemzetközi piacon egyedinek számít. Ennek lényege, hogy a platform minden évben automatikusan megversenyezteti a felhasználók platformon kezelt biztosításait, hogy mindig a legkedvezőbbet kínálja fel számukra. Mindezt külön ügyintézés nélkül, automatikusan nyújtja ügyfelei részére.

A felületen lehetőség van arra is, hogy a felhasználók áthozzák ide a máshol kötött biztosításaikat, így egy helyen láthatják és kezelhetik az összes biztosítási szerződésüket.

Ehhez mindössze néhány alapadatot kell megadni a biztosításipiac.hu-n, ami innentől automatikusan intézi az átregisztrálást. A biztosításipiac.hu úttörő megközelítést alkalmaz az ügyfélkiszolgálásban. A szolgáltatás mögött álló Hungarikum Biztosítási Alkusz Zrt. több mint 1000 fős szakértői hálózatának köszönhetően ugyanis a telefonos ügyfélszolgálaton valóban szakértőktől kérhetnek segítséget biztosításaik megkötéséhez vagy akár egyéb ügyek intézéséhez az ügyfelek, ezzel létrejön Magyarország első hibrid biztosításközvetítő platformja.

Magyarországon évente több mint 90 ezer új biztosítást kötnek, éves szinten több mint 14,8 millió szerződést nyilvántartva. Ennek kapcsán Keszthelyi Erik elmondta:

Bár a digitalizáció az elmúlt években az élet számos területén alapvető változásokat hozott, úgy látjuk, a biztosítási szektornak még nagyon sokat kell fejlődnie, hogy valóban az ügyfelek igényeinek és érdekeinek megfelelő szolgáltatásokat kínáljon. A biztosításipiac.hu elindításával egy olyan lehetőséget nyújtunk a fogyasztóknak, ami egyesíti az online platformok gyorsaságát, egyszerűségét és kényelmét azzal a szakértelemmel, tapasztalattal, ami cégünk 20 éves működéséből és a velünk dolgozó több mint ezer biztosítási tanácsadó tudásából adódik.

A szakember hozzátette: hisz abban, hogy ez a kezdeményezés amellett, hogy reagál a valódi ügyféligényekre, segít újradinamizálni, további innovációra ösztönözni a hazai biztosítási szektor szereplőit is.

Szerződésenként 250 forint

Fény derült arra is, hogy a Hungarikum Biztosítási Alkusz Zrt. stratégiai partnerségi megállapodást kötött Magyarország egyik legnagyobb, nemzetközileg is elismert karitatív szervezetével, a Magyar Ökumenikus Segélyszervezettel. A megállapodás értelmében a Hungarikum Biztosítási Alkusz Zrt. a biztosításipiac.hu platformon megkötött minden szerződés után 250 forinttal támogatja a segélyszervezetet. Az éves felajánlás összegét a Hungarikum Biztosítási Alkusz Zrt. minimum 10 millió forintban garantálja.

(Borítókép: Keszthelyi Erik. Fotó: Hungarikum Alkusz)

Rovatok