Index Vakbarát Hírportál

Az inflációt is hizlalja a csokoládé, sokba kerülhet a Valentin-nap

2024. február 5., hétfő 20:27

A kakaó világpiaci ára 46 éve nem volt ilyen magas, idén azonban kevesebb termett belőle a szélsőséges időjárás miatt. A gyártók szerint már a Valentin-napot és a húsvétot is érinti az emelés a megugrott alapanyagárak miatt.

Harmadával kevesebb kakaóbabot szállítanak a világ legnagyobb termelői, nyugat-afrikai országok a túl meleg és szokatlanul szeles időjárás miatt. Ezért ugrott meg a kakaó ára, hiánytól tartanak az elemzők. Mohos Kristóf elemző szerint már a tonnánkénti 5 ezer dolláros szint fölé került a jegyzés, amire utoljára 46 éve volt példa. 

A gyártók több mint másfélszer annyit fizetnek a kakaóért és a cukorért, mint egy éve. Emiatt úgy számolnak, HOGY akár a tavalyihoz hasonló mértékben, 25 százalékkal IS tovább drágulhatnak a boltokban az édességek.

 Várhatóan több lépésben emelik majd az árakat – derült ki az RTL híradójából. 

A magyarok valamennyivel többet költöttek csokoládéra és cukorkára 2023-ban, mint 2022-ben, miközben a gyártók szerint 10 százalékkal kevesebb édességet vittek haza a boltokból. Az édesipari termékek átlag fölött hizlalták az inflációt.

Hiánytól tartanak az elemzők, Mohos Kristóf szerint már a tonnánkénti 5 ezer dolláros szint fölé került a jegyzés, amire utoljára 46 éve volt példa. Ezért az édesszájúakat sújthatja idén a legnagyobb áremelés Magyarországon. Bármilyen csokoládétermék árában bekövetkezhet az emelkedés, amelynek kakaó az alapja, és minél több egy termékben a kakaó, annál drágább lesz. Szintén rossz hír, hogy a cukor ára is felment.

Rovatok