Index Vakbarát Hírportál

Nagy bejelentést tett az OTP: búcsút int Romániának

2024. február 9., péntek 14:56

A helyi piacon töltött 20 évet követően az OTP Csoport eladja az OTP Bank Romániát. A vevő a piacvezető román bank, a Banca Transilvania – írja közleményében a magyar pénzintézet.

Pénteken az OTP Csoport kötelező érvényű megállapodást írt alá a Banca Transilvaniával (BT) az OTP Bank Romániában fennálló részesedésének értékesítéséről.

A megállapodás értelmében az OTP Csoport eladja az OTP Bank Románia leányvállalatait is, ami az OTP számára a teljes kivonulást eredményezi a román piacról – írja közleményében a magyar bank.

A tranzakció zárására várhatóan a következő hónapokban kerülhet sor, az illetékes pénzügyi és versenyhatóságok jóváhagyásainak függvényében.  A vételár 347,5 millió euró. A szabályozói engedélyek megszerzése után OTP Bank Románia egyesül a BT-vel.

Csányi Sándor is megszólalt

Az OTP Bank márkanevet átmenetileg megtartják annak érdekében, hogy biztosítsák az egyesülés befejezéséig az ügyfelek és a munkatársak számára a zökkenőmentes átmenetet. Az OTP Bank Románia és leányvállalatai továbbra is eleget tesznek az ügyfeleik felé vállalt kötelezettségeiknek, és a legmagasabb színvonalú szakmai szolgáltatásokat nyújtják az ügyfeleiknek, akiknek a tranzakcióval kapcsolatban semmiféle teendőjük sincs.

A helyi bankunk hosszú utat tett meg az alatt a húsz év alatt, amíg Romániában működtünk. Jelentős organikus növekedést értünk el az elmúlt években, mindamellett világossá vált, hogy stratégiai növekedési céljainkat nem tudjuk elérni akvizíciók nélkül, márpedig a belátható jövőben kis esély mutatkozik egy lehetséges felvásárlásra. Biztos vagyok abban, hogy ügyfeleink továbbra is az elvárásaiknak megfelelő, magas színvonalú szolgáltatásokat fogják kapni, valamint továbbra is innovatív pénzügyi termékek közül választhatnak majd. Szeretnék köszönetet mondani romániai munkatársainknak az elkötelezettségükért és odaadó munkájukért, ami annak a növekedésnek és magas színvonalú szolgáltatásnak az alapjául szolgált, amit eddig elértünk

– mondta Csányi Sándor, az OTP Bank elnök-vezérigazgatója. A közleményből kiderül, hogy az OTP Bank Románia fenntartja a Bethlen Gábor Alapítvány felé a Szülőföldön magyarul programmal kapcsolatban fennálló kötelezettségvállalásait, és az összes ügyfelét ugyanazokkal a feltételekkel fogja kiszolgálni, mint eddig, beleértve a többnyelvű vagy kétnyelvű ügyintézést azokon a területeken, ahol erre szükség van.

Horia Ciorcilá, a Banca Transilvania Igazgatóságának elnöke hozzátette: „Az OTP Csoport román üzletének akvizíciója lehetőséget ad a BT Csoport számára vezetői pozíciónk erősítésére, és arra, hogy hozzájáruljunk a romániai bankpiac konszolidációjához. Továbbra is ambiciózus organikus növekedési terveink vannak, és aktívak kívánunk maradni a számunkra fontos pénzpiaci szegmensek konszolidátoraként. Köszönjük az OTP Csoportnak, amit Romániában felépített, valamint a pragmatikus egyeztetési folyamatot, ami pozitív eredménnyel zárult. Várjuk, hogy üdvözölhessük az OTP Bank ügyfeleit és munkatársait a BT-nél.”

Az OTP Bank Románia piaci részesedése 2,64 százalék Romániában, a teljes eszközállomány tekintetében. Jelenleg közel 420 ezer lakossági, valamint több mint 22 ezer vállalati és kkv-ügyfele van, köszönhetően 1800 munkavállalójának és csaknem 100 fiókból álló hálózatának.

A Banca Transilvania a legnagyobb bank Romániában és Délkelet-Európában. Univerzális bankcsoportként szolgáltatásai lefednek minden ügyfélkört és üzletágat a pénzügyi szektorban. 20 százalék piaci részesedéssel rendelkezik a hitelezés területén, valamint több mint 4 millió ügyfele és közel 10 ezer munkavállalója van. Online megoldásai élvonalbeliek, és országosan kiterjedt fiókhálózattal rendelkezik.

Rovatok