Index Vakbarát Hírportál

Zelenszkij üzent a lengyel kormánynak, elege lett a tüntetésből

2024. február 21., szerda 20:04

A lengyel elnököt és miniszterelnököt megszólító beszédében Volodimir Zelenszkij ukrán elnök bejelentette, hogy február 24-én a kormányával a határra vonul, és szeretné, ha a lengyelek is így tennének. Közel két hete folynak gazdatüntetések Lengyelországban az ukrán áruk bevitele ellen.

Szolidaritásra szólított fel Volodimir Zelenszkij ukrán elnök az ukrán gabonával szemben Lengyelországban kialakult helyzettel kapcsolatban. A vezető kiemelte, hogy ők arra törekszenek, hogy a határon kialakult szituációt közösen és mindkét félnek megfelelően, teljesen pragmatikusan oldják meg.

Ez az a gabona, amelyet gazdáink és parasztjaink nagy nehézségek árán termelnek meg, a brutális orosz agresszió okozta nehézségek ellenére. Szeretnék a lengyel társadalomhoz fordulni, és Ukrajna háláját kifejezni mindazoknak, akik különbséget tesznek a politikai manipuláció és a kritikus nemzetbiztonsági kérdések között

− fogalmazott. 

Beszédében Zelenszkij bejelentette, hogy február 24-én a kormánnyal a határra vonul, és szeretné, ha a lengyel kormány is így tenne. Az elnököt és a miniszterelnököt személyesen is megszólította. Ahogy fogalmazott, 

arra kérem Önt, Donald, miniszterelnök úr, hogy jöjjön el a határra is. És Andrzej, elnök úr, arra kérem Önt is, hogy támogassa ezt a párbeszédet. Ez a nemzetbiztonságról szól. Ezt nem szabad halogatni. A következő néhány nap lehetőséget ad erre.

Én is készen állok arra, hogy kormányunkkal együtt a határra menjek. Szeretnék most az Európai Bizottsághoz is szólni. Meg kell őriznünk Európa egységét. Ez alapvetően az Európai Unió érdeke. Ezért kérte Ukrajna, hogy az Európai Bizottság képviselője is vegyen részt ezen a találkozón.

A lengyelek orosz provokációtól tartanak

Szélsőséges oroszpárti csoportok által ihletett provokációk veszélyére figyelmeztetett szerdán a varsói külügyminisztérium a lengyelországi gazdatüntetések során felbukkant ukránellenes jelszavak kapcsán − közölte az MTI. 

A tárca honlapján közzétett nyilatkozatában „a legsúlyosabb aggodalmát” fejezte ki amiatt, hogy a gazdatiltakozásokon „ukránellenes, valamint Vlagyimir Putyint és az általa vívott háborút dicsőítő jelszavak” jelentek meg.

A közlemény feltehetőleg arra utal, hogy a keddi közúti blokád egyik helyszínén, a sziléziai Gorzyczki faluban a traktoroszlophoz egy jármű csatlakozott, amelyre szovjet zászlót, valamint „Putyin, tedd rendbe Ukrajnát, Brüsszelt és a kormányzóinkat” feliratú transzparenst tűztek ki.

A gazdák „nagyrészt jogos” követelései teljesülésének esélyeire és a lengyel államérdekre hivatkozva a külügy arra szólítja fel a tiltakozások szervezőit, hogy maguk azonosítsák az ilyen és hasonló akciók „nem túl nagyszámú kezdeményezőit”.

Gorzyczkiban a Polsat News kereskedelmi hírtelevízió szerint az ukránellenes transzparenst kitűző gazdát a rendőrség kiállította a traktoroszlopból. Ügyészségi eljárás indult a férfi ellen totalitárius eszmék terjesztése és nemzeti alapú gyűlöletkeltés címén. Ezekért három évig terjedő szabadságvesztés is kiszabható.

Az ukrán áruk behozatala és az Európai Unió zöldmegállapodása ellen közel két hete folyó lengyelországi gazdatüntetés keretében szerdán is több helyen lassították a közúti forgalmat. Az országot észak-déli irányban átszelő A1-es autópálya középső szakaszán, Piotrków Trybunalskinál mindkét irányban leállították a forgalmat, amelyet a rendőrség kerülőutakra terelt át.

A lengyel szejm szerdán megkezdődött kétnapos ülésén az ellenzéki pártok − a Jog és Igazságosság (PiS), a Kukiz´15 és Konföderáció − képviselői azt szorgalmazták, hogy a kormány a gazdák helyzetét javító intézkedéseket fogadjon el. A kormánykoalíció viszont az előző, a PiS által vezetett kormányt vádolta meg azzal, hogy az európai uniós fórumon és a lengyel–ukrán kapcsolatok terén mulasztásokat követett el a lengyel agráriummal szemben.

Rovatok