Index Vakbarát Hírportál

Budapesten a legnehezebb kifizetni egy albérletet az átlagkeresetekhez viszonyítva

2024. február 23., péntek 07:21

Egy új felmérés alapján Budapesten a legnehezebb kifizetni egy albérletet az átlagkeresetekhez viszonyítva 35 európai város közül. A szakértők azonban úgy vélik, idén már nem emelkednek tovább az albérletárak.

A magyar fővárosban a legnehezebb kifizetni egy albérletet az átlagkeresetekhez viszonyítva a The Economist című nemzetközi gazdasági lap szerint, amely 35 európai várost hasonlított össze az albérletárak tekintetében – írja az RTL.

Tavaly Budapesten 10 százalékkel tovább nőttek az albérletárak, ehhez képest a bérek reálértéke csökkent, miközben a magas ingatlanárak miatt egyre többen kényszerülnek albérletben élni. A csatornának nyilatkozó ingatlanpiaci szakértő, Balla Ákos úgy véli, hogy idén már nem drágulnak tovább az albérletek.

Nagyon sokan nem tudtak abba a lakásba költözni, amit szerettek volna megvásárolni, ez azt jelenti, hogy sokan választották az albérletet átmeneti megoldásnak és sokkal tovább maradnak albérletben ahhoz képest, amit eredetileg terveztek, ez önmagában növelte a keresletet az albérletpiacon

– mondta.

A megnövekedett kereslet pedig tovább növelte az albérletárakat, amik tavaly Budapesten átlagosan egyébként is 10 százalékkal nőttek, miközben a KSH friss adatai alapján az emberek pénze kevesebbet ért 2023-ban, mint egy évvel korábban. Az év egészében a reálkeresetek 3 százalékkal csökkentek. Ez azt jelenti, hogy ennyivel kevesebb árut és szolgáltatást tudtak megfizetni az emberek.

Rovatok