Index Vakbarát Hírportál

Tovább gyengülhet a forint árfolyama Matolcsy Györgyék vitája miatt

2024. március 3., vasárnap 15:07

Éles kritikát fogalmazott meg a héten Matolcsy György a Magyar Nemzeti Bank elnöke Nagy Mártonról. A vitát a nemzetgazdasági miniszter és Orbán Viktor sem hagyta szó nélkül. Bod Péter Ákos volt jegybankelnök szerint a nyilatkozatok tovább gyengítették a forint árfolyamát, amit a magyarok a saját zsebükön érezhetnek.

A Nemzeti Bank és a kormány közötti konfliktus a héten élesedett ki, miután Matolcsy György arról beszélt, hogy Nagy Márton a jegybanktörvény módosításával támadja az MNB függetlenségét.

A jegybank elnöke komoly kritikát fogalmazott meg, miszerint Nagy Mártont 2021 közepén ki kellett tenniük a jegybankból, mert „jelentős szakmai hibákat vétett, elfogadhatatlan volt a vezetési stílusa”. A kijelentésekre a nemzetgazdasági miniszter is reagált, felidézve, „hála Istennek már nem Matolcsy György a főnöke”.

Bod Péter Ákos az RTL Híradónak nyilatkozott arról, hogy ezek a viták rontják a forintba vetett bizalmat. A korábbi jegybankelnök szerint 

Matolcsy György és Nagy Márton nyilatkozatai tovább gyengítik a forint árfolyamát, amit a magyarok a saját zsebükön érezhetnek.

Megjegyezte, hogy a szakmai ellentét valahol természetes, mivel az MNB elnöke az infláció féken tartásáért, míg a gazdasági miniszter az inflációt hajtó növekedésért felelős. Véleménye szerint egyre közelebb kerülünk ahhoz, hogy 400 forintot kelljen adni egy euróért, ami az importárakon és mindennapi életben is érezhető.

Bod Péter Ákos úgy látja, hogy annak is van alapja, hogy Nagy Mártont szorosabban ellenőrizné a jegybank gazdálkodását, hiszen az MNB rengeteg pénzt vitt ki az alapítványokba. Az ügyre Orbán Viktor miniszterelnök is reagált, miszerint a jegybank függetlensége szent és sérthetetlen.

Gyengült a forint az utóbbi napokban

Mint nemrég írtuk, az euró-forint árfolyama jelenleg átkerült a 390–400-as kereskedési sávba.

Molnár Dániel, a Makronóm Intézet elemzője szerint most az erősödéshez kellene áttörni ezt a szintet, amely korábban rendkívül strapabírónak bizonyult a gyengülés megállításában. Ehhez gyökeres fordulatnak kellene bekövetkeznie akár a gazdasági helyzetben, akár hazánk nemzetközi megítélésében.

Rovatok