Index Vakbarát Hírportál

Varga Mihály bejelentette: 30 milliárd forintnyi, eddig blokkolt uniós forrás érkezik

2024. március 8., péntek 11:17

Újabb 30 milliárd forintnyi, korábban blokkolt uniós forrás érkezett Magyarországra – jelentette be közösségi oldalán Varga Mihály pénzügyminiszter.

Varga Mihály közölte, ezúttal 75,2 millió euró (29,8 milliárd forint) előfinanszírozás érkezett a zöld- és digitális átállást célzó beruházásainkhoz.

Ezeket a pénzeket a Környezeti és Energiahatékonysági Operatív Program Plusz (KEHOP Plusz) keretében használja fel a kormány – tette hozzá a pénzügyminiszter.

A mai utalással a 2021–2027-es kohéziós keretekből lehívott forrásaink összege már 1,22 milliárd euróra emelkedett. Ezzel az eredménnyel a keretlehívás tekintetében Magyarország megelőzi a tagországok többségét, a 11. helyen van

– hangsúlyozta a tárcavezető.

Varga Mihály a bejegyzés alatti hozzászólásban arra is emlékeztetett, hogy december vége óta már több mint 550 milliárd forintot kapott meg hazánk a neki járó, korábban blokkolt forrásokból.

Zsigmond Barna Pál, az Európai Uniós Ügyek Minisztériumának parlamenti államtitkára szerdán Facebook-oldalán azt írta: az újabb 2 milliárd euró most annak köszönhetően szabadulhat fel, hogy a bizottság egy nagyon alapos vizsgálatot követően elfogadta a magyar kormány önértékelését az oktatási és képzési rendszer, valamint a nemek közötti egyenlőség területén.

„Más szóval, ezek a tematikus felhatalmazó feltételek a bizottság álláspontja szerint is teljesülnek, aminek eredményeként Magyarország megkezdheti a költségek megtérítésére irányuló igényt a programok azon részeire, amelyekre ezek vonatkoznak” – fogalmazott.

Mint arról korábban beszámoltunk: szerdán Varga Mihály is említést tett az uniós forrásokról a Magyarországról szóló OECD-országtanulmány bemutatóján. A pénzügyminiszter azt mondta: „520 milliárd már megérkezett a számlánkra”, és azt reméli, a fennmaradó összegeket is hamarosan kiutalják.

Rovatok