Index Vakbarát Hírportál

Recseg az Audi: több pénzt vinnének haza a győri dolgozók

2024. március 11., hétfő 15:37

Megtette harmadik bérajánlatát is az Audi Hungaria, ám azt minden bizonnyal ismételten elutasítja a szakszervezet. A tárgyalások csütörtökön folytatódnak, egyelőre távol áll egymástól a munkaadó és az érdekképviselet álláspontja a kondíciókról a 12 ezer embert foglalkoztató győri autóipari üzemben.

Hétfőn folytatódott a bértárgyalás a győri Audinál, a munkáltatói oldal új ajánlattal érkezett – ismertette az Audi Hungária Független Szakszervezet (AHFSZ).

A munkáltatói ajánlat a következő:

Az AHFSZ tárgyalódelegációja a munkáltatói ajánlatot érthetetlennek és túlzó reakciónak, a tárgyalások nem konstruktív környezetben történő megoldási irányának tekinti.

A szakszervezet (amely a tagokat arra buzdítja, adjanak hangot a véleményüknek) nyomatékosította: továbbra is elkötelezett az álláspontok tárgyalásos úton, konstruktív légkörben történő közelítéséhez. Szerdán a támogatói munkacsoport kiértékeli a vállalati ajánlatot és a kialakult helyzetet. A bértárgyalási forduló napján pedig bizalmi értekezleten határozzák meg az érdekvédelmi képviselet következő lépését. A következő bértárgyalási fordulót csütörtökön tartják.

Már a harmadik ajánlat van az asztalon

Viszonyításképp érdemes felidézni, hogy egy héttel ezelőtt is tartottak bizalmi értekezletet és bértárgyalási fordulót. A szakszervezet egyhangú döntéssel utasította el a munkáltató második ajánlatát és határozta meg új bérkövetelését.

Pedig február 26-án még a vállalat is kétéves alkut kötött volna:

Ám erre nemet mondva, az AHFSZ 2024. április 1-től 10,5, 2025. április 1-től pedig 8 százalékos alapbéremelési igénnyel állt elő, inflációs garanciával. Ehhez azt veszik alapul, hogy a prognózis szerint 2024-ben 4,7, 2025-ben pedig 3 százalékkal nőnek a fogyasztói árak.

Amennyiben ennél nagyobb mértékben romlik a pénz, visszamenőlegesen az eltérés mértékével korrigáltatnák a béreket.

Béren kívüli juttatásként 550 ezer forintot kérnek 2025-re és 2026-ra, lojalitási bónuszként a 31. és a 32. évre 45, illetve 46,5 ezer forintot lőttek be, a kollektív szerződésben rögzítve. Továbbá a követelés része egyszeri kifizetésként 500-500 ezer forint idén és jövőre egyaránt, a májusi bérrel júniusban kifizetve.

Rovatok