Index Vakbarát Hírportál

A kormány elárulta, mennyi uniós forrás érkezett december óta

2024. március 11., hétfő 17:06

December óta 550 milliárd forintnyi, korábban blokkolt uniós forrás érkezett Magyarországra – ismertette közösségi oldalán Varga Mihály pénzügyminiszter.

Varga Mihály múlt pénteken közölte, hogy ezúttal 75,2 millió euró (29,8 milliárd forint) előfinanszírozás érkezett a zöld- és digitális átállást célzó beruházásainkhoz.

Ezeket a pénzeket a Környezeti és Energiahatékonysági Operatív Program Plusz (KEHOP Plusz) keretében használja fel a kormány – tette hozzá a pénzügyminiszter.

A mai utalással a 2021–2027-es kohéziós keretekből lehívott forrásaink összege már 1,22 milliárd euróra emelkedett. Ezzel az eredménnyel a keretlehívás tekintetében Magyarország megelőzi a tagországok többségét, a 11. helyen van

– hangsúlyozta pénteken a tárcavezető. Korábban makrogazdasági elemzők jelezték lapunknak, hogy az uniós források teljes feloldása vagy a háborúk lezárása érdemben erősítené a forint árfolyamát.

Varga Mihály akkor a bejegyzés alatti hozzászólásában arra is emlékeztetett, hogy december vége óta már több mint 550 milliárd forintot kapott meg hazánk a neki járó, korábban blokkolt forrásokból, amit hétfőn külön posztban is megerősített.

Rovatok