Index Vakbarát Hírportál

Jó számokat hozott a január, azonban nem árt hűteni a kedélyeket

2024. március 14., csütörtök 08:48

A borongós ágazati előrejelzések árnyékában fényként robbant be az építőipari termelés januári adatsora. Éves, illetve havi bázison egyaránt két számjegyű növekedést hozott az idei év első hónapja, de vajon mit lehet ebből hosszabb távon kiolvasni, annak fényében, hogy az ágazati szövetség elnöke korábban nehéz 2024-es évet jósolt az építőipar számára?

A nyers adatok szerint 17,2 százalékkal haladta meg az építőipari termelés volumene 2024 januárjában az egy évvel korábbit.

A szezonálisan és munkanaphatással kiigazított indexek alapján az építőipar termelése 10,2 százalékkal nagyobb volt a decemberinél.

A jó számok mögött az előző év azonos időszaki alacsony bázisa húzódhat meg. Az Építési Vállalkozók Országos Szövetségének (ÉVOSZ) elnöke februárban úgy összegezte az Indexnek az építőipari helyzetet, hogy a gyenge 2023-as év után az idei esztendő tartogatja a valódi nehézségeket az iparág számára. „Enyhülést az állami beruházások bővülése, valamint a támogatások körének kiszélesítése hozhat” – mondta Koji László.

Rovatok