Index Vakbarát Hírportál

Kemény ellenfelet kapott a kormány, nem enged a szorításból

2024. március 20., szerda 12:00

A benzin ára literenként bruttó 7, míg a gázolaj nagykereskedelmi ára 5 forinttal lesz több a hét második felében. Így az előbbiért péntektől átlagosan 631, míg az utóbbiért literenként 648 forintot kell fizetni. A héten már emelkedtek az üzemanyagárak, és az inflációs adatokban is jól látható a folyamatos drágulás, így ennek kezelése komoly dilemma elé állíthatja a kormányt.

Péntektől ismét tovább emelkednek a hazai üzemanyagárak. A benzin beszerzési ára bruttó 7, míg a gázolaj nagykereskedelmi ára 5 forinttal lesz több a hét második felében. A holtankoljak.hu szerint amennyiben a fenti árváltozás érvényesül a kiskereskedelmi árakban is, úgy az alábbi átlagárakkal találkozhatunk majd a kutakon péntektől:

Beavatkozhat a kormány?

Szerdán ismét áremelés jött a benzinkutakon: a gázolajért bruttó 2, míg a benzinért literenként 5 forinttal kellett többet fizetni. Mint azt korábban írtuk: bár februárban a fogyasztói árak átlagosan 3,7 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbiakat, az adatok szerint az üzemanyagár egy hónap alatt 6,7 százalékkal emelkedett.

Ezért a múlt héten erről külön kérdeztük Nagy Márton nemzetgazdasági minisztert, aki kiemelte, hogy a kormánynak van egy megállapodása a Magyar Ásványolaj Szövetséggel. Majd hangsúlyozta:

Ennek értelmében az üzemanyagáraknak a régiós középmezőnybe kell tartozniuk, ezt a kormány folyamatosan ellenőrzi. Ha ez a megállapodás megtörik, akkor be kell avatkozni az üzemanyagárakban.

Bár az üzemanyag-drágulás szinte minden szektorban áremelkedést eredményez, Nagy Márton szerint összességében kihívást nem az infláció, hanem a növekedéssel kapcsolatban megfogalmazott célok okoznak.

Rovatok