Index Vakbarát Hírportál

Nagy Márton a montenegrói kormányfővel tárgyalt

2024. március 22., péntek 15:19

Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter Milojko Szpajics miniszterelnökkel egyeztetett Montenegróban pénteken – tájékoztatott pénteki közleményében a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM).

Nagy Márton és Milojko Szpajicsa térség teljesítményét meghatározó és befolyásoló nemzetközi folyamatok mellett áttekintették a két ország közötti gazdasági és turisztikai kapcsolatokat, valamint külön kitértek a gazdasági együttműködés megerősítésének és mélyítésének további lehetséges területeire.

Nagy Márton az egyeztetésen kiemelte, hogy Montenegró Magyarország fontos partnere, hazánk pedig elkötelezett Montenegró EU-integrációs előrehaladásának támogatásában.

A két ország közötti külkereskedelmi termékforgalom értéke 2023-ban megközelítette a 100 millió eurót, amely érdemi előrelépést jelent a megelőző évekhez képest.

Montenegró a magyar kifektetéseket tekintve is kiemelt partnerország, 2022-ben a magyar tőke 21. célországa volt, az oda áramló hazai tőke értéke 314 millió eurót tett ki. 2023-ban a Montenegróból érkező turisták száma meghaladta a 6 ezret, az eltöltött vendégéjszakák száma pedig a 17 ezret, mindez az előző évhez képest 28, illetve 23 százalékos bővülésnek felel meg.

Nagy Márton hozzátette, hogy magyar kormány arra törekszik, hogy a két ország közötti gazdasági együttműködés tovább erősödjön, így a felek közötti egyeztetések a jövőben is folyamatosak maradnak – idézi az MTI.

Rovatok