Index Vakbarát Hírportál

A centrista mozgalom vezetője alakíthat kormányt Montenegróban

2023. augusztus 10., csütörtök 13:39

Milojko Szpajicsot, a tavaly alapított, centrista Európa Most! mozgalom vezetőjét kérte fel kormányalakításra Jakov Milatovics montenegrói köztársasági elnök csütörtökön.

Az államfő a cetinjei elnöki palotában tartott sajtótájékoztatóján kifejtette, az ország fontos ponthoz érkezett, amikor is dönteni kell, hogy milyen irányba menjen tovább. Véleménye szerint az országnak mihamarabb az Európai Unió teljes jogú tagjává kell válnia, és minden jogszabályi változást meg kell hozni ennek érdekében.

Elmondta, hogy mindegyik párt egyetértett abban, hogy Montenegrónak stabil és erős kormányra van szüksége, amely a parlamenti pártok kellő támogatását élvezi.

A június 11-i előrehozott parlamenti választások után a 81 tagú podgoricai törvényhozásban az Európa Most! mozgalomnak lett a legtöbb képviselője, hiszen a mozgalom 24 politikusa került be a parlamentbe.

A köztársasági elnök csütörtökön bejelentette: a parlamenti pártok vezetőivel folytatott tárgyalások után egyértelművé vált, hogy az Európa Most! mozgalomnak meglesz a kellő támogatása a parlamentben a kormányalakításhoz.

A montenegrói jogszabályok szerint a kormányfőjelöltnek 90 napja van arra, hogy bemutassa kabinetjét, valamint biztosítsa a kellő támogatottságot a törvényhozásban, írja az MTI.

Rovatok