Index Vakbarát Hírportál

Változik a rezsicsökkentés, itt vannak a részletek

2024. április 4., csütörtök 11:55

Megjelent a Magyar Közlönyben a rendelet, amely újraszabályozza a gázárak számításának időbeli vonatkozásait.

A minap már beszámoltunk arról, hogy a rezsicsökkentés fenntartásáért felelős kormánybiztos, Németh Szilárd közölte, belenyúlnak a rezsicsökkentésbe.

Az ügy előzménye az volt, hogy az átalányt fizető fogyasztók közül korábban sokan panaszkodtak amiatt, hogy mivel augusztus 1-től július 31-ig terjedően számítják az egy évre járó kedvezményes gázmennyiséget, ezért még úgy is 7,5-szeres versenypiaci árat kellett fizetniük a fogyasztásuk egy részéért, hogy egyébként az adott év vonatkozásában nem lépték túl az átlagfogyasztást (voltak, akik számlamódosítást is kértek az MVM-től emiatt).

Ezt a problémát orvosolhatja a kormányrendelet, amely a Magyar Közlöny szerda esti számában látott napvilágot. A hvg.hu összefoglalója szerint a kormányrendelet a kedvezményes éves gázmennyiséget nem változtatta meg, viszont kimondja azt, hogy

A LAKOSSÁGI FOGYASZTÓ A KEDVEZMÉNYES MENNYISÉGEKET IDŐARÁNYOSAN JOGOSULT IGÉNYBE VENNI.

A rendelet szerint ennek érdekében a szolgáltató a kedvezményes mennyiség 1/365 (szökőévben 1/366) részének és a számlázási időszak napjainak szorzatát érvényesíti, és az e feletti rész számlázása történik lakossági piaci áron vagy versenypiaci költségeket tükröző áron. Ezzel ki lehet küszöbölni azt a számlázási nehézséget, hogy a kedvezményes éves gázmennyiség augusztus 1-jétől a következő év július 31-ig jár, és ezáltal megszűnhetnek az érthetetlenül magas gázszámlákkal kapcsolatos problémák is, amelyek a korábbi számlázási rendszerből eredtek – tette hozzá a lap.

A rendelet csütörtöktől kezdve már hatályos, és a folyamatban lévő ügyekre is vonatkozik. Az utóbbi hónapokban egyébként a szokatlanul meleg időjárás miatt jellemzően inkább a szokásosnál alacsonyabbak, mintsem magasabbak lehettek a gázszámlák a legtöbb háztartásban.

Rovatok