Index Vakbarát Hírportál

Döntött az Országgyűlés: megszavazták a kriptovalutákról szóló törvényt

2024. április 10., szerda 17:47

Az Országgyűlés szerdán elfogadta a kriptoeszközök piacáról szóló törvényt – közölte az MTI.

Korábban már írtunk arról, hogy több fontos kérdésről is döntenie kellett a parlamentnek szerdán, köztük kriptoügyben is. A legfontosabb szerdai döntés a veszélyhelyzet meghosszabbítása lehetett.

A kriptoeszközök piacáról szóló törvényt szintén elfogadta a parlament:

146 igen, 5 nem szavazattal és 30 tartózkodás mellett hozták meg a döntést.

Arról, hogy pontosan miben áll ennek a szabályozásnak a jelentősége, korábban több szakértőt is megkérdeztünk.

Mint az MTI írja, Fónagy János, a Nemzetgazdasági Minisztérium parlamenti államtitkára korábban a jogszabályról elmondta, hogy az kiterjed a kriptoeszközök magyarországi kibocsátására, nyilvános ajánlattétel keretében történő kínálatára, bevezetésére a kereskedésbe, a kriptoeszköz-szolgáltatásokra, valamint a felügyeleti feladatokra.

A kriptoeszközök osztályozása igazodik az uniós rendelethez, ezért megkülönbözteti az úgynevezett eszközalapú tokeneket, az elektronikuspénz-tokeneket, továbbá azokat a kriptoeszközöket, amelyek az előbbi kettő közül egyiknek sem minősülnek. A felügyeleti feladatokat a Magyar Nemzeti Bank fogja ellátni a szabályozás értelmében.

A bitcoin ára egyébként az utóbbi hetekben rekordokat döntögetett. Azóta volt némi visszaesés: cikkünk írásakor, csütörtök délután fél 6 körül 68 500 dollár körüli szinten mozgott a kriptovaluta ára.

Rovatok