Index Vakbarát Hírportál

Brüsszel beperelheti Németországot, mert lehúzták fél Európát

2024. április 17., szerda 18:16 | aznap frissítve

Feltehetően perre viszi az Európai Bizottság azt az ügyet, ami már korábban napvilágot látott: Németország pluszdíjat szedett azért, mert a környező uniós tagállamok a földgáz-infrastruktúráját használták. Ez pedig szembemegy az Európai Unió alapelveivel, értékrendjével.

Az Európai Bizottság feltehetően beperli Németországot az uniós egységes piac szabályainak megsértése miatt, mert külön díjat számít fel szomszédos országoknak a tárolóiból történő gázvásárlásért. A Reuters szerint a kötelezettségszegési eljárás akár már a napokban megindulhat.

A német tarifa még az energiaválság öröksége, amely 2022-ben, az orosz–ukrán háború következtében tetőzött. Moszkva már a konfliktus előtt csökkentette az Európába irányuló gázszállításokat, majd később egy robbanás – amelynek elkövetőit még mindig homály fedi – teljesen tönkretette az Oroszországból Németországba tartó Északi Áramlat gázvezetékeket.

Annak érdekében, hogy visszanyerje a veszteségeket, Németország bevezette az úgynevezett „semlegességi díjat” a szomszédos országoknak történő gázértékesítésre, és a hálózatot exportra használó szereplőkre. Az extra fizetési kötelezettség több mint háromszorosára emelkedett 2022 októberi bevezetése óta. Ez pedig a tagállamok szerint ellentétes az EU egységes piaci szabályaival, amelyek tiltják az uniós országok közötti kereskedelemben kivetett vámok alkalmazását.

Ugyanakkor a német gazdasági minisztérium szóvivője szerint az illeték nem diszkriminatív. És a tárca szerint más uniós országoknak is hasznára vált, hogy Németország gyorsan feltöltötte hatalmas gáztárolóit.

Ez az intézkedés döntően hozzájárult az európai ellátás biztonságához és az árak stabilizálásához

– olvasható a német tárca közleményében.

Az Európai Bizottság hivatalosan még nem erősítette meg, hogy eljárás indulhat, jelenleg csak vizsgálja a helyzetet. Fontos megjegyezni – ahogy azt a Portfolio is megtette –, hogy több régiós ország – Ausztria, Magyarország, Szlovákia, Csehország – kérte Brüsszelt: rendezze a helyzetet. Az európai szabályozó hatóságok szövetsége (ACER) szerint ezek a díjak bizonyos államokban magasabb gázárakhoz vezettek.

Rovatok