Index Vakbarát Hírportál

A Spar vezetője és Nagy Márton feszült hangulatú beszélgetésen van túl

2024. április 25., csütörtök 05:50

A Spar Magyarország vezetője elárulta, hogy feszült hangulatú beszélgetésen van túl Nagy Márton nemzetgazdasági miniszterrel, ám szerinte sikerült elsimítani a nézeteltéréseket.

Heiszler Gabriella, a Spar Magyarország vezetője egy szerdai sajtótájékoztatón elárulta, hogy feszült hangulatú beszélgetésen van túl Nagy Márton nemzetgazdasági miniszterrel. A cég és a kormány kapcsolata még 2020-ban, a különadó bevezetése után romlott meg. A Spar emiatt több eljárást is kezdeményezett az Európai Bizottságnál.

Továbbá az RTL Híradó beszámolója szerint a Spar osztrák vezérigazgatója korábban arról beszélt a sajtónak, hogy a Spar Magyarország vagyonának egy részét külföldi cégekbe szervezték át a magyar kormány „zaklatásai” miatt.

Heiszler Gabriella most elmondta, hogy a történtek miatt Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter korábban behívta magához, és azt mondta neki: „Ilyeneket ne csináljunk. Tehát lehet feketíteni a másikat, lehet támadni a másikat, de ahogy szoktuk mondani, ennek következménye van.”

Nyilván feszült beszélgetés volt, hiszen egy krízishelyzetben történt meg, de azt gondolom, hogy megnyugtatóan sikerült lezárni

– nyilatkozta szerdán a Spar Magyarország vezetője, aki szerint ez csak az első lépés volt a konfliktus elsimításában.

Nagy Márton korábban úgy fogalmazott, racionális viselkedés lenne, ha a Spar nem tervezne hosszú távon Magyarországon, ám Heiszler Gabriella újságírói kérdésre most megerősítette, hogy nem vonulnak ki.

Rekordot döntött a cég

Bár a különadó miatt tengelyt akasztottak a magyar kormánnyal a SPAR tulajdonosai, a hazai leányvállalat tette a dolgát, és rendkívül sikeres 2023-as teljesítményről számolt be szerdán. A társaság egy nagy mérföldkövet átlépve, bőven 1000 milliárd forint feletti forgalmat ért el tavaly, több mint 15 százalékkal megfejelve az egy évvel korábbi rekordot.

Öt új áruházat nyitott, négyet pedig felújított a kiskereskedelmi lánc, amely az 1991-es magyarországi piacra lépés óta 539 milliárd forint értékben ruházott be. Heiszler Gabriella ügyvezető igazgató az Indexnek elmondta, mekkora tétel éves szinten az extraprofitadó, és milyen hatása van a működésükre. Arról is beszélt, van-e vételi ajánlat az asztalon a SPAR-ra.

Rovatok