Index Vakbarát Hírportál

Lázár János: Nem az volt a célunk, hogy ártsunk a soproniaknak

2024. május 15., szerda 20:05

Lázár János elnézést kért a soproniaktól, amiért nem tudják szabadidejüket a Fertő tó partján tölteni az ott zajló fejlesztések miatt. Lázár Jánosék a beruházással 90 napon belül meg akarják teremteni annak lehetőségét, hogy a soproniak legalább a tó egy részét használni tudják.

Folyamatban van a Fertő tó partjának fejlesztése, a teljes beruházás megvalósítása előtt a következő három hónapban megteremtik azokat a feltételeket, amelyek révén a part egy része használható lesz a helyiek számára – mondta az építési és közlekedési miniszter a Sopron TV-nek adott interjújában.

Lázár János elmondta, hogy május 10-én a Magyar Közút felvonult a területre, hogy az északi területen lévő kikötőhöz vezető út munkálatait elvégezzék. Elmondása szerint a beruházással 90 napon belül meg akarják teremteni annak lehetőségét, hogy a soproniak legalább a tó egy részét használni tudják.

Lázár János miatt halasztották el a beruházást

Én hoztam meg azokat a döntéseket a kormány nevében és képviseletében, amelyek a beruházás elhalasztására vonatkoznak – mondta a miniszter, hozzátéve, elnézést kell hogy kérjen azoktól a soproniaktól, akik a szabadidejüket szívesen töltenék a tó partján.

Nem az volt a szándékunk, hogy a soproniaknak ártsunk, hanem az, hogy optimalizáljuk a beruházást

– fogalmazott.

A tárcavezető kitért arra is, a júniusi választások után kell majd eldönteni, hogy a fejlesztés hogyan és milyen lépésekben folytatódjon. Lázár úgy véli, „meg kell találni a harmóniát és az egységet a természet és az oda látogatók érdekei között”.

Nem biztos, hogy egy gigantikus turisztikai beruházás következik

– tette hozzá.

A Fertő Part projekt 2015-ben indult. A kikötőnél a mederszádfalazás elsődleges szerkezeti elemei elkészültek, kialakult a kikötő védett területe, valamint a partvonal. Elhelyezték a rögzítőoszlopokat, valamint a pontonrendszert, amely a különböző hajók fogadására alkalmas.

A kikötő működéséhez szükséges az ideiglenes víz- és elektromos infrastruktúra kialakítása, a térszín felületeinek befejező munkálatai, burkolatok és zöldfelületek kialakítása. Szükséges továbbá a kikötőhöz vezető 6 méter széles, mintegy 950 méter hosszú út, parkolóhelyek és a munkaterületet elkerítő kerítés kialakítása – tájékoztatott az MTI. 

(Borítókép: Lázár János 2020. július 27-én. Fotó: Illyés Tibor / MTI)

Rovatok