Index Vakbarát Hírportál

Újabb adatok láttak napvilágot, bejöhetett a kormány számítása

2024. június 5., szerda 09:37

A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint 1,8 milliárd euró volt a termék-külkereskedelmi többlet, az előző hónaphoz viszonyítva a külkereskedelmi termékforgalom szintje az exportoldalon 1,7, az importoldalon 0,1 százalékkal nőtt. Az elemzések szerint a német konjunktúraindexek alapján a legfontosabb külpiacunk már a kilábalás jeleit mutatja, de ez várhatóan csak lassan következik majd be.

Áprilisban a kivitel értéke 12,5 milliárd eurót (4908 milliárd forintot), a behozatalé 10,7 milliárd eurót (4214 milliárd forintot) tett ki. A termék-külkereskedelmi egyenleg 1,8 milliárd euró (693 milliárd forint) volt. 

A kivitel 76, a behozatal 75 százalékát az Európai Unió tagállamaival bonyolítottuk le – tájékoztatott erről a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

Áprilisban az egy évvel korábbihoz képest az export értéke 8,8 százalékkal nőtt, míg az importé 3,5-del csökkent. Emellett a hónapban újabb csúcsot döntött a külkereskedelmi termékforgalom többlete, annak mértéke megközelítette az 1,8 milliárd eurót.

Tavaly áprilishoz képest az egyenleg mintegy 1,4 milliárd euróval javult. Molnár Dániel, a Makronóm Intézet elemzője szerint ebben elsősorban az játszott közre, hogy amíg az export 8,8 százalékkal nőtt, addig az import értéke 3,5 százalékkal mérséklődött.

Javul a külső környezet

Molnár Dániel szerint az éves árváltozás az elmúlt hónapokban jelentősen ingadozott, ugyanakkor a mostani adatok azt jelzik, hogy a volument tekintve is növekedhetett az export áprilisban, míg a behozatal esetében továbbra is csökkenést láthattunk. Az exportadatok már előrejelzik, hogy pénteken kedvezőbb számok érkezhetnek az ipar teljesítményét illetően.

Azonban fontos kiemelni, a naptárhatás most jelentősen felfelé húzza az adatokat, idén áprilisban 3-mal több munkanap volt, mint tavaly, amely miatt pedig ismét a havi változás lesz leginkább irányadó az ipar teljesítményét illetően. Az export esetében továbbra is a német gazdaság gyengélkedése és annak begyűrűződése a hazai iparba játszik szerepet a visszafogott teljesítményben.

Az elemző azt is hangsúlyozta, a német konjunktúraindexek alapján a legfontosabb külpiacunk már a kilábalás jeleit mutatja, de ez várhatóan csak lassan következik majd be.

Németország Magyarország legnagyobb tőkebefektetője, a 100 milliárd eurót kitevő FDI-állományból 18,7 milliárd eurónyi köthető német vállalkozásokhoz. Így a kormány rendre hangsúlyozta: Magyarország sikeres európai és német gazdaságban érdekelt.

A Makronóm Intézet elemzése szerint az importoldalon a fogyasztás beindulása pozitív hatást gyakorol a volumenre, miközben a visszafogott exportteljesítmény és a külső kereslet jelentette bizonytalanság miatt mérsékelt beruházási hajlandóság visszaveti a behozatalt.

„A külső kereslet rendeződése tehát itt is fordulatot hozhatna, amely miatt a külkereskedelmi többlet a mostani csúcsról mérséklődne” – összegezte Molnár Dániel.

Kezd magára találni a gazdaság

Érdemes felidézni, hogy kedden a KSH közzétette az első negyedévi bruttó hazai termékre (GDP) vonatkozó részletes – második becslés – statisztikáját. Magyarország bruttó hazai termékének volumene az első negyedévben a nyers adatok szerint 1,1 százalékkal, a szezonálisan és naptárhatással kiigazított és kiegyensúlyozott adatok szerint 1,7 százalékkal haladta meg az előző év azonos időszakit.

Az előző negyedévhez képest – a szezonálisan és naptárhatással kiigazított és kiegyensúlyozott adatok alapján – a gazdaság teljesítménye 0,8 százalékkal nőtt – derült ki a Központi Statisztikai Hivatal második adatközléséből, amely az első becsléshez képest nem változott. A részletes adatokból az látszik, hogy a gazdaság érdemben elkezdett helyreállni.

Ugyanakkor a részletes adatokban azt látni, hogy az ipar teljesítménye 4,2, azon belül a feldolgozóiparé 4,8 százalékkal esett vissza az előző év azonos időszakához képest. A feldolgozóipari ágazatok közül a legnagyobb mértékben a villamosberendezés gyártása és a közúti jármű gyártása járult hozzá a csökkenéshez, míg az élelmiszeripar fékezte leginkább az ipar visszaesését. Az építőipar hozzáadott értéke 3 százalékkal, a mezőgazdaságé 0,4 százalékkal haladta meg az előző év azonos időszakit.

A GDP első negyedévi 1,1 százalékos növekedéséhez pozitívan járultak hozzá a szolgáltatások (1,7 százalékponttal), a termékadók és -támogatások egyenlege (0,2 százalékponttal), valamint az építőipar (0,1 százalékponttal). A mezőgazdaságnak nem volt érdemi hatása a nemzetgazdasági teljesítmény alakulására, míg az ipar 0,9 százalékponttal csökkentette – összegezte a KSH.

POZITÍVUM, A HÁZTARTÁSOK TÉNYLEGES FOGYASZTÁSA 3,4 SZÁZALÉKKAL NŐTT AZ ELŐZŐ ÉV AZONOS IDŐSZAKÁHOZ KÉPEST.

A fogyasztás összetevői között legnagyobb arányt képviselő háztartások fogyasztási kiadása 3,6 százalékkal emelkedett. A háztartások Magyarország területén realizálódó (hazai) fogyasztási kiadása 2,8 százalékkal nagyobb lett.

A hazai fogyasztási kiadások volumene a tartósság szerinti csoportokban a féltartós termékek kivételével mindenhol növekedett, a nem tartós termékeké 4,4, a szolgáltatásoké 2,4, a tartós termékeké 1,8 százalékkal, míg a féltartósaké visszaesett 0,4 százalékkal.

Rovatok