Index Vakbarát Hírportál

Több dollármilliomos van ma a világon, mint valaha

2024. június 6., csütörtök 06:26

Bár a 2022-es évet mindenki megszenvedte, 2023 visszahozta a gazdasági növekedést és a dollármilliomosok klubja is rekordmennyiségben növekedett. A tavalyi évben sikerült elérni, hogy a világon a legalább egymillió dolláros befektethető vagyonnal rendelkező személyek száma 22,8 millióra növekedett.

A világ leggazdagabbjainak vagyonát a tavalyi évben a részvénypiacok fellendülése növelte, és újabb tagokkal bővült a dollármilliomosok klubja – derül ki a World Wealth Report jelentésből, amelyet a DW szemlézett.

A Capgemini tanácsadó cég által készített tanulmány szerint a legalább 1 millió dolláros befektethető vagyonnal rendelkező személyek („high net worth individuals”, HNWI) száma

világszerte 5,1 százalékkal, 22,8 millióra nőtt tavaly.

Ez a legmagasabb szint az első, 1997-es éves tanulmány elkészítése óta. A  leggazdagabbak  teljes vagyona 4,7 százalékkal rekordszintre, 86,8 billió dollárra emelkedett. Vagyonuk a tőzsdék szárnyalásával együtt nőtt: a New York-i Nasdaq, amely a technológiai iparágak súlya alatt áll, 43 százalékkal emelkedett 2023-ban, míg a széles alapokon nyugvó S&P 500 24 százalékkal. Eközben a párizsi CAC 40 16 százalékkal, a frankfurti DAX pedig 20 százalékkal emelkedett.

Az átlag alatti gazdasági növekedés ellenére Németországban is rekordok születtek, ahol a leggazdagabbak vagyona 2,2 százalékkal, 6,28 billió dollárra nőtt, míg a dollármilliomosok klubja 34 ezerrel (2,1 százalék) 1,65 millió tagra bővült. A világ leggazdagabbjainak vagyona, valamint a globális milliomosok száma 2022-ben csökkent a gazdasági és politikai bizonytalanság közepette.

2023 azonban gazdasági növekedést és a főbb befektetési ágazatok javuló szerencséjét hozta, ami megfordította a visszaesést

– áll a jelentésben. „A folyamatos kamatláb-bizonytalanság és az emelkedő kötvényhozamok ellenére a részvények a technológiai piaccal együtt megugrottak, amit a generatív mesterséges intelligencia és annak a gazdaságra gyakorolt potenciális hatása iránti lelkesedés táplált” – írják.

Az élen nincs nagy változás

A tanulmány szerint Németország továbbra is a harmadik helyen áll. Az Egyesült Államok magabiztosan őrzi első helyét 7,431 millió milliomossal, megelőzve a 3,777 millióval rendelkező Japánt. Kína a negyedik helyen áll alig több mint 1,5 millió nagy vagyonos emberrel.

A legerősebb növekedést egyébként Észak-Amerikában regisztrálták. Az erős gazdaságnak, az infláció enyhülésének és a tőzsdék fellendülésének köszönhetően Észak-Amerikában a leggazdagabbak vagyona 7,2 százalékkal 26,1 billió dollárra nőtt, míg a milliomosok száma 7,1 százalékkal 7,431 millióra emelkedett.

A tanulmány szerint a tendencia a legtöbb régióban hasonló, bár kisebb mértékben. A növekvő egyenlőtlenséget pedig a társadalmi nyugtalanság egyik fő mozgatórugójának tekintik.

Rovatok