Index Vakbarát Hírportál

Elmarad a demonstráció, bérmegállapodást kötöttek a dunaújvárosi vasműnél

2024. június 7., péntek 15:40

Megköttetett a bérmegállapodás a Liberty Dunaújvárosnál, a csütörtökre meghirdetett demonstráció elmaradt. A munkáltató Liberty Dunaújváros, valamint a Dunaferr DV. Vasas Szakszervezeti Szövetség és a Dunaferr Ifjúsági Szervezet képviselői június 5-én közölték, hogy a munkáltató megemelte a korábbi alapbérfejlesztési ajánlatát, és egy hónappal előre hozta annak kifizetését, így az már augusztus helyett július 1-től érvényes lesz. A tárgyalások folytatódnak, azonban munkabeszüntetés és demonstráció július 1. és szeptember 30. között nem várható.

Megállapodtak a munkavállalói juttatások, köztük a béreméles részleteiben a munkáltató Liberty Dunaújváros és a két reprezentatív szakszervezet, a Dunaferr DV. Vasas Szakszervezeti Szövetség és a Dunaferr Ifjúsági Szervezet képviselői – írja az DUOL dunaújvárosi hírportál a felek június 5-i közlésére hivatkozva.

A csütörtökre meghirdetett demonstráció így elmaradt, és a következő hónapokban sem várható hasonló esemény.

Mint kiderült, a munkáltató megemelte a korábbi alapbérfejlesztési ajánlatát, és egy hónappal előre hozta annak kifizetését, így az már augusztus helyett július 1-től érvényes lesz. A megállapodás békekötelemre kötelezi a feleket 2024. év harmadik negyedévére, melynek értelmében munkbabeszüntetés és demonstráció július 1. és szeptember 30. között nem várható. Ezen felül a szerződő felek vállalják, hogy további bértárgyalásokat folytatnak 2024 utolsó negyedévére vonatkozóan is a munkaerőpiaci versenyképesség megőrzése érdekében.

Egyúttal folytatódnak a Kollektív Szerződés megkötésére irányuló tárgyalások is.

A bérmegállapodás hatálya alá tartozó társaságok legkésőbb 2024. július 10-ig munkavállalókként 150.000 forintos bónuszt fizetnek, amely Szép-kártyára is igényelhető. Fedezetét a jövőben kötendő Kollektív Szerződés biztosítja. Július 1-től a munkavállalók alanyi jogon egységesen bruttó 43.000 Ft/fő alapbérfejlesztést kapnak.

Emellett a munkáltató vállalja, hogy biztosítja az úgynevezett Jelenléti bónusz Szép-kártyára történő igénylését 2024 második negyedévétől.

Kínai segédlettel zöldítenék a Dunai Vasművet

Tavaly októberben vette meg Magyarország legnagyobb vasművét a Liberty Steel Group. A vállalat egy termelési programot indított 2024-re, ennek részeként indították újra a meleg- és hideghengerművet, valamint a horganyzósort. 

A dunaújvárosi fejlesztés része a Kína és Magyarország közötti megállapodásoknak. A Dunai Vasművet kínai segédlettel zöldítenék, jelentősen növelve az üzem versenyképességét az európai acélipar nehézségeinek közepette. A LIBERTY Dunaújváros GreenSteel-technológiára való átalakítása magában foglalja egy modern és korszerű ívkemence telepítését, valamint az üstmetallurgia és a meleghengermű korszerűsítését, amelyek ahhoz szükségesek, hogy a cégcsoport jó minőségű termékeket tudjon szállítani a hazai autóipar számára.

A cégcsoport még 2023-ban írt alá egy megállapodást a CISDI-vel egy 1,5 millió tonna kapacitású elektromos kemencéről, amely 80 százalékkal csökkenti az üzem közvetlen CO2-kibocsátását. A Liberty Steel vezető szerepet tölt be a fenntartható ipari termelés kialakításában, így küldetése, hogy 2030-ra karbonsemlegessé váljon.

Rovatok