Index Vakbarát Hírportál

Itt a nap üzlete: 136 milliárd forintért cserél tulajdonost az OTP Románia

2024. július 15., hétfő 14:59

Jóváhagyta a bukaresti versenyhivatal az OTP Románia felvásárlását – írja az MTI az Economedia nevű román lapra hivatkozva. A felvásárlás hónapok óta húzódott, de most úgy fest, hogy elhárult az utolsó akadály.

A román lap szerint az intézmény egy közleményben számolt be az engedély megszerzéséről, amelyben az szerepel: a román versenyhivatal megállapította, hogy „ez a művelet nem emel számottevő akadályokat a valós konkurencia útjába a romániai piacon vagy annak egy részén, és nincsenek komoly kétségek azt illetően, hogy kompatibilis a normális versenykörnyezettel”.

A OTP Bank Romániát a Transilvania Bank vásárolja meg. A tranzakció értéke 347,5 millió euró (135,976 milliárd forint) lesz. 

Az ügy hónapok óta húzódott. A magyar pénzintézet még februárban jelentette be, hogy a román piacon töltött 20 évet követően eladják az ottani érdekeltségüket. A kivonulásról ugyanakkor már jóval korábban, 2023 őszén elkezdtek terjedni a híresztelések, és akkor már tudni lehetett azt is, hogy valaki egy időre megtorpedózta az üzletet (mint utóbb kiderült, a versenyhivatal állt ennek hátterében).

Az MTI mindehhez hozzátette: a Transilvania Bank az aktívumok alapján piacvezető a romániai pénzügyi szektorban. Az akvizíció eredményeként a kolozsvári székhelyű pénzintézet aktívumainak értéke meg fogja haladni a 180 milliárd lejt (14 171,4 milliárd forint), a piaci részesedése pedig a 22,5 százalékot. 

A Román Nemzeti Bank (BNR) adatai szerint 2023 végén a Transilvania Bank aktívumainak értéke 161,857 milliárd lej, piaci részesedése 20,15 százalék volt.

Az OTP Bank 2,46 százalékos részesedéssel a tizedik legnagyobb szereplő a romániai piacon, az elmúlt év végén aktívumainak értéke 19,763 milliárd lej volt.

Csányi Sándor, az OTP elnök-vezérigazgatója röviden idén áprilisban is szót ejtett a romániai kivonulásról (bár annak az interjúnak a fő témája egy felvásárlás volt). Csányi akkor azt mondta: Romániából nem szívesen vonultak ki, de egyértelműnek tűnt, hogy nem kapnak lehetőséget akvizíciókra, ezért döntöttek így.

Rovatok