Index Vakbarát Hírportál

Hamarosan több tíz milliós bírságokat szabhatnak ki a NAV adóellenőrei

2024. október 7., hétfő 08:25

Új adatszolgáltatási kötelezettség terheli tavaly óta a közép- és nagyvállalatokat, bizonyos transzferár-dokumentációban szereplő adatokat ugyanis már a társaságiadó-bevallásukban is szerepeltetniük kell. Bár mulasztások voltak, a NAV eddig elnéző volt az ellenőrzések során. Adószakértők szerint azonban hamarosan változhat az ellenőrök hozzáállása, a hiánypótlási felszólítások helyét a milliós bírságok vehetik át.

Több tíz milliós bírságokat szabhat ki jövőre a NAV a  közép- és nagyvállalatokra a  transzferáras adatszolgáltatás hiányosságai miatt – hívták fel a figyelmet a Niveus Consulting Group adószakértői, Szabó Rudolf és Girászin János a Portfolio.hu hétfőn megjelent cikkében.

A kapcsolt vállalkozással rendelkező közép- és nagyvállalatokat új adatszolgáltatási kötelezettség terheli tavaly óta, ugyanis bizonyos transzferár-dokumentációban is szereplő adatokat már a társaságiadó-bevallásukban is szerepeltetniük kell.

A legelemibb változás a 2022-es adóévtől a társaságiadó-bevallásban történő adatszolgáltatás: amíg korábban csak egy adóellenőrzés során kezdtek a hatóság emberei rálátni egy cég transzferáras ügyeire, most már a naptári éves adózóknak május 31-ig kötelezően benyújtott társaságiadó-bevallásában szerepel sok olyan információ, ami alapján a NAV már érdemi következtetéseket tud levonni

– mondta Szabó Rudolf, a Niveus Transzferár szolgáltatások üzletágának vezetője.

A naptári adóéves adózók először tavaly május 31-éig adták be az új szabályozásnak megfelelő 2022-es adóbevallásokat. Miközben a kötelezettség a Niveus Consulting Group adószakértői szerint akár 10-20 ezer céget érinthet, sokan nem tettek eleget – időben vagy egyáltalán – kötelezettségüknek. Tavaly a Pénzügyminisztérium statisztikái szerint mindössze 5512 cég nyújtott be transzferáras adatszolgáltatást.

Elfogyhat a türelem, lejárhat a felszólítások ideje

A NAV eddig ellenőrzései során támogatólag lépett fel, egyfajta tesztidőszaknak tekintették az első évet. Egyelőre elmaradtak a jelentős bírságok, a cégeket jellemzően csak hiánypótlásra szólították fel, azonban a jelek szerint jövőre már változtathatnak hozzáállásukon.

Jelentős változás, hogy a mulasztási bírság felső határa a korábbi 2 millió forintról 5-re, az ismételt mulasztás esetén kiszabható 4 millióról 10-re nőtt, ráadásul a bírságok ügyletenként sokszorozódhatnak.

Elemzők szerint a NAV aprólékossága azt vetíti előre, hogy jövőre már kevésbé lesznek elnézőek a hatóság emberei. Az ellenőrzéseken kiemelt figyelmet szentelnek annak, hogy az adózó adóbevallásában rögzített adatai mennyire vannak átfedésben a transzferár-nyilvántartásban szereplőkkel. A Niveus adószakértői szerint tehát nem nehéz elképzelni, hogy jövőre a hiánypótlási felszólítások helyét átvehetik az akár több tíz milliós bírságok is.

Rovatok