Index Vakbarát Hírportál

Máris csökkennek a terézvárosi lakásárak az Airbnb-k kitiltása miatt

2024. október 19., szombat 18:13

Január 1-jétől megszűnik az Airbnb-szolgáltatás Terézvárosban, és az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője szerint emiatt már most csökkenni kezdtek a VI. kerületi ingatlanárak. Ugyanakkor egy fontos tényező miatt fordulhat is a kocka, és további drágulás következhet.

Szeptember 15-én Terézváros lakói arról dönthettek, szeretnék-e, hogy a rövid távú lakáskiadás továbbra is része legyen a kerület életének. A jogosultak 54 százalékos többséggel úgy határoztak, kitiltják az Airbnb-ket a kerületből, amivel 2026. január 1-jétől megszűnik a szolgáltatás Terézvárosban. 

A Népszavának Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője elmondta, a szeptemberi szavazásnak már most nyoma van Terézváros ingatlanpiacán. Az ingatlan.com adatai szerint ugyanis

az 50 négyzetméternél kisebb lakások négyzetméterárai mintegy 5 százalékkal 1,037 millió forintra csökkentek augusztus óta,

az eladó ingatlanok száma ebben a szegmensben pedig mintegy 130-ról 200-ra emelkedett. Így elmondható, hogy októberre 50 százalékkal több eladó ingatlan lett a kerületben. 

A lap azt is megjegyzi, hogy mindeközben a szomszédos VII. kerületben enyhe áremelkedés történt. Az elemző szerint érdemes megemlíteni, hogy az airbnb-s lakások sűrűsége éppen a VI. kerületben, a Terézvárosban a legmagasabb. Itt 2700 olyan ingatlan található, amelyet rövid távú kiadásra tartanak fenn, ez a kerületi lakásállománynak a 8-9 százaléka.

Ezzel szemben ha teljes Budapestet vizsgáljuk, akkor 15 ezer ilyen lakás található, amely a teljes fővárosi ingatlanportfóliónak mintegy 1,5 százalékát teszi ki 

– mutatott rá a szakértő, aki szerint a számok arról tanúskodnak, hogy a szolgáltatás döntően a belvárosra koncentrálódik.

Akár további drágulás is következhet

Az Airbnb-k Terézvárosból való kitiltása után a tulajdonosok két lehetőség közül választhatnak: vagy értékesítik az ingatlanokat, vagy a hosszú távú kiadás mellett döntenek, a folyamat azonban hatással lehet a környező, sőt a fővárosi külső kerületek piacára is.

Ezzel kapcsolatban a szakértő felhívta a figyelmet egy másik tényezőre is: „Az állampapírpiacon jövőre mintegy 1300 milliárd forint hozamot fizet ki az állam az értékpapírok tulajdonosainak. Ennek a tőkének egy része szinte bizonyosan az ingatlanpiacra és tetemes része ráadásul a befektetési szempontból különösen vonzó belvárosi ingatlanok felé áramlik”. Úgy véli, emiatt megvan az esélye annak, hogy nem lesz Airbnb-hatás, és további tetemes drágulás következik. 

Ugyanakkor még mindig nagy a bizonytalanság az Arbnb körül, a kormány részéről ugyanis nem hangzottak el konkrétumok, és helyi rendelet sincs. Böröcz Lajos, a Turisztikai és Vendéglátó Munkaadók Országos Szövetségének főtitkára arról beszélt a lapnak, hogy még egy esetleges teljes tiltás esetén sem kerülne bajba a főváros a szálláshelyekkel kapcsolatban, mivel Budapest helykínálata elég széles és változatos ahhoz, hogy alternatív megoldásokat kínáljon.

Az Index is kérdezett korábban ingatlanszakértőket arról, milyen hatással lehet a határozat a VI. kerület életére, illetve hogyan alakulhat az ingatlanpiac a döntés következtében, a témáról itt írtunk részletesen

Arról is beszámoltunk, hogy a VI. kerületben zajló Airbnb-szavazás eredményére reagálva a Medián felmérést készített a belső kerületek legfontosabb problémáiról. A közvélemény-kutatás rávilágított, hogy a fővárosiak legégetőbb problémáinak nincs köze a rövid távú lakáskiadásokhoz, sőt a Magyar Apartmankiadók Egyesülete elnöke szerint a felmérés rámutat arra, hogy a lakosok tudják, milyen fontos szerepet játszanak az Airbnb-k a belső kerületek életében.

(Borítókép: Németh  Emília / Index)

Rovatok