Index Vakbarát Hírportál

Megdrágulhat a narancslé vagy a motorcsónak

2018. július 5., csütörtök 10:52

Szerdán kijött a NAV honlapján is Torda Csaba pénzügyőr dandártábornok felhívása "az Amerikai Egyesült Államokból származó egyes árukra kivetett kiegészítő vám alkalmazásáról" címmel. Egészen pontosan helyette Sábián ezredes hitelesítette a levelet, ami ráadásul június 28-i keltezésű, de nem ez a lényeg. 

Inkább az, hogy egy sereg Amerikából jövő termék drágulhat akár a negyedével is, ugyanis az EU-val egyetértésben 25 százalékos vámmal büntetjük vissza Trumpékat. Ha bővebben érdekli, hogy miért kezdett az USA kereskedelmi háborúba ellenünk, akkor például itt utána olvashat.  

A felhívásban szereplő vámtarifaszámok alapján kikereshetjük, hogy mely termékekre büntetünk rá. Igazából minden 25 százalékos vámot kap, egyedül az ultizók vagy a pókeresek lélegezhetnek fel egy kicsit, ugyanis a játékkártyákon megkönyörültünk, azok csak tíz százalékos extra vámot kapnak a jelek szerint (95044000-es vámtarifaszám). 

De nem jártak ilyen relatívan jól a narancslevek, a közepes szemű forrázott teljesen hántolt rizs, a maximum 7,5 méter hosszú motorcsónakok, a szivarok, a púderek és babahintőporok, a fém rakodólapok vagy épp a 800 köbcentisnél nagyobb benzinmotorú motorkerékpárok. További bogarászásra a listából nyílik mód.

Rovatok