Index Vakbarát Hírportál

Soha nem volt még ilyen sok közmunkás

2015. október 22., csütörtök 08:11

Nem megoldás a közmunka, nem is akarják sokáig fenntartani, legalábbis legújabban ezt mondja már a kormány a pocsék eredményeket hozó közmunkaprogramról. Viszont ezzel teljesen ellenkező dolgot csinálnak, egyre több pénzt költenek rá, és egyre több, javarészt szegényebb embert igyekeznek bevonni ebbe a mókuskerékbe.

Inkább egyre többet

Nyáron megint új rekordot döntött a közmunkások száma, írja a Világgazdaság. Az állami szférában augusztusban 187 ezer közmunkás volt, és 700 fő kivételével mindenkit teljes állásban foglalkoztattak. Már nemcsak a költségvetési szektorban alkalmaznak közmunkásokat, hanem a vállalatoknál is. A legalább öt főt foglalkoztató cégekkel és a nonprofit szférával együtt majdnem 212 ezer közmunkást számlált a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) a nyár utolsó hónapjában, a bruttó fizetésük nem érte el a 80 ezer forintot sem. Jövőre pedig már 300 ezer közmunkással tervez a kormány.

A belügyminisztérium szerint most is 249 ezer körüli lehet, de figyelmbe kell venni, hogy ők valamiért inkább kevésbé megbízható statisztikát használnak, egy embert előfordulhat, hogy kétszer is beleszámoltak. 

Kelet-Magyaroroszág átka

Egy év alatt közel 9 százalékkal nőtt a közmunkások száma, vagyis jóval gyorsabb a növekedés, mint az elsődleges munkaerő-piac fejlődése.

Borsod-Abaúj-Zemplén megye lakói közül 44 ezren, Szabolcs-Szatmár-Beregben 41 ezren, Hajdú-Biharban pedig 22 600-an dolgoztak közfoglalkoztatás keretében. A kormány az év hátralévő részében is tovább bővítené a közmunkások számát.

A BM adatai szerint nyár végén a legtöbb közmunkás 26–50 év közötti volt, és magas, 50 százalék feletti a legfeljebb általános iskolai végzettséggel rendelkezők aránya, miközben tíz százaléknak még a nyolc osztálya sincs meg. Húszszázalékos közöttük a szakiskolát vagy szakmunkásképzőt végzettek aránya, és egy százalék körüli a diplomásoké. A viszonylag jól képzettek közmunkássá válása jelezheti, hogy a hazai munkaerőpiac egyrészt továbbra is nagyon gyenge lábakon áll.

Másrészt három hónapig adják már csak az álláskereséséi járadékot, viszont átlagosan 5-6 hónap alatt tud Magyarországon munkát találni egy álláskereső, szóval lényegében a képzett és dolgozni akaró embereket is egy-kettőre beszippanthatja a program, amiből alig lehet utána már kitörni.

Rovatok