Index Vakbarát Hírportál

Lejtős pályától tart Csányi Sándor

2015. május 4., hétfő 12:46

Lázár Jánosról nem beszél, vele viszont igen, bár eddig még nem gyümölcsöző a párbeszéd – erről és még sok minden másról is beszélt Csányi Sándor OTP-vezér és MLSZ-elnök a Vs.hu-nak adott interjújában.

Az OTP azért levelezik a Lázár vezette Miniszterelnökséggel, mert szeretne része lenni az egyelőre a Magyar Fejlesztési Bankból (MFB), a takarékszövetkezetekből, a Takarékbankból, az FHB-ból és a Postából álló nemzeti pénzügyi rendszernek, pontosabban annak a nemzeti pénzügyi szolgáltató központnak, ami egyre nagyobb szerepet kapna az EU-s pénzek, agrár- és vidékfejlesztési támogatások elosztásában. Már kaptak is választ, ami nem egy egyértelmű nem, de „ennél azért hosszabb időt venne igénybe a válasz elemzése”.

Csányi amúgy aggódik, hogy nem piaci alapon dől majd el, ki vehet részt ebben a szolgáltató központban, vagyis az EU-s források közvetítésében.

Vannak félelmeim, hogy versenysemleges jogi környezetben is lejtős pályát alakítanak ki.

Ennek viszont konkrét jeleit még nem látja az OTP elnöke. A kérdéseket pedig, hogy milyen a viszonya Lázár Jánossal, és miből ered a konfliktusuk, inkább átugrotta.

Csányi a brókerbotrányokról is beszélt, többek között arról, hogy bár sok ügyfelet nyert az OTP azóta, hogy az emberek elbizonytalanodtak a pénzügyi szolgáltatókban, nem tudnak annyi ügyfelet nyerni, ami kárpótolja a bankot a károsultak kimentéséért. Igaz, hogy többször kellett már hosszabban nyitva tartaniuk az OTP fiókoknak a botrányok kitörése óta, mert a csődbe jutott cégektől és más kisebb szolgáltatóktól is átigazolnak az ügyfelek,

ez legfeljebb enyhíti a fájdalmat, a kártalanítás viszont 20 éves távlatban okoz veszteségeket.

Hogy valaha viszont látja-e majd az OTP a pénzt, amit be kell tennie a Quaestor kártalanítási alapba, arra Csányi mondta, vannak egyeztetések arról, hogy a Quaestor felszámolása után valamelyik adóból le lehet majd vonni a befizetett összegeket, de mivel a felszámolás 8-10 évig is eltarthat, ezért nagy a rizikója, hogy a végén a bankszektor viseli majd a terheket.

A brókerügyben Csányi szerint nagy felelősség terheli az államot, mert évtizedek óta elmaradt az, hogy kötelezően bevezesse a pénzügyi ismeretek oktatását.

Sok olyan dolgot tanulnak a gyerekek, amivel miután levizsgáztak, soha többet nem találkoznak. De azt nem tanítják nekik, hogy ha valaki a jegybanki alapkamatnál vagy egy állampapírnál 2-3 százalékponttal több kockázatmentes hozamot ígér, akkor azonnal menjenek a rendőrségre, és jelentsék fel. De minimum ne tegyék oda a pénzüket.

Csányitól azt is megkérdezték, hogy az adócsökkentésekkel nem nyeri-e vissza azokat a milliárdokat, amiket a banki oldalon elbukik, amire a bankvezér azt mondta,

Ez a Magyarországon szokásos összeesküvés-elméleteknél is vadabb.

A Bonafarm valóban nyerne a sertéshús áfájának csökkentésén, de közben baromfihússal is foglalkoznak, Csányinak pedig tejipari érdekeltségei is vannak a Sole Mizón keresztül, úgyhogy nem hiszi, hogy a kormány azért döntött volna az áfacsökkentés mellett, hogy neki kedvezzen. Ezenkívül ő a területalapú támogatások megvágásán is bukik, a vidékfejlesztési támogatásokat pedig úgy állapították meg, hogy a Bonafarm nagyobb fejlesztései beleférjenek.

Csányi ezeken kívül beszélt arról, hogy

Rovatok