Index Vakbarát Hírportál

Brókerbotrány: félmilliárd forintos büntetést kapott a hungáriások cége

2015. december 3., csütörtök 10:13

Engedély nélküli pénzügyi szolgáltatásért és pilótajátékért 500 millió forintra büntette az MNB a Biztonság-Trade Kft.-t, a brókerbotrányba Hungária Értékpapír Zrt. két tulajdonosának ceglédi vállalkozását. Az MNB az azóta felszámolás alatt lévő Hungária cégvizsgálata miatt kezdett el jobban belenézni a Biztonság-Trade Kereskedelmi és Tanácsadó Kft. dolgaiba, amiről megállapították, hogy kölcsönszerződések formájában, nagy és garantált hozamot ígérve gyűjtött pénzt több ügyféltől, bármiféle erre vonatkozó engedély nélkül.

A cég több millió forintot gyűjtött így össze Cegléd környékén, a modell pedig a károsultak szerint több mint húsz éve zajlott. A cég alig több mint féloldalas szerződéseket írt 20 milliós kölcsönökről, amikben egy szó sincs a kölcsönadók értékeinek védelméről. Amikor pedig a hitelezők biztosítékot kértek, a Biztonság-Trade munkatársai csak rámutattak a Hungária Zrt., az alapító Kecskés Lászlóné Jolika és Seres István másik cégének a falon lógó cégérére, mondván, hogy „ez a fedezet”.

Egészen addig mindig ki is fizették az ígért 15-20 vagy akár 40 százalékos hozamokat, amíg a Hungária Értékpapír Zrt. be nem dőlt, akkor pedig kiderült, hogy az egész csak egy nagy pilótajáték volt, amiben a hozamot más emberektől kapott kölcsönökből fizették. A károsultak korábban azt mondták, hogy a Biztonság-Trade akár 15-25 ezer embertől is kaphatott kölcsön pár százezertől néhány millióig terjedő összegeket. A cég működéséről részletesebben a Biztonság-Trade irodavezetőjével készült interjúnkban olvashat részletesebben.

Rovatok